Για να μην χάνει το παιδί τον ύπνο του

Πώς μπορούν τα υπερκινητικά παιδιά που αντιμετωπίζουν θέματα με τον ύπνο να αρχίσουν να ξεκουράζονται σωστά; Μια πρώτη λύση είναι να ενθαρρύνουμε κάποιους κανόνες σχετικά με τη ρουτίνα τους. Ποιοι μπορεί να είναι κάποιοι από αυτούς;

Ο μη επαρκής- ποιοτικός ύπνος μπορεί να έχει δυσμενείς ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Επομένως, η βελτίωσή του είναι ζωτικής σημασίας. Το να ακολουθείτε πάντα την ίδια ρουτίνα ύπνου η οποία θα επαναλαμβάνεται μια συγκεκριμένη ώρα είναι σημαντικό για να προσαρμοστεί ο οργανισμός του παιδιού σε ένα σταθερό πρόγραμμα και να υπάρχει ένας έλεγχος στις συνήθειες του ύπνου του.

Μια σταθερή ρουτίνα θα μπορούσε να είναι να κάνει το παιδί ντους, να τρώει, να διαβάζετε μαζί μια ιστορία και να πηγαίνει για ύπνο. Ακόμα και στις διακοπές που τα ωράρια αλλάζουν, φροντίστε να μην απέχουν πολύ από το συνηθισμένο.

Επιπλέον:

  • Φροντίστε το βραδινό γεύμα να είναι κάτι ελαφρύ. Τα παιδιά πρέπει να χωνεύουν πλήρως το γεύμα τους τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθούν. Αποφύγετε να δίνετε στο παιδί τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη ή φαγητά που θα του πέσουν «βαριά».
  • Δώστε προσοχή στις λεπτομέρειες της κρεβατοκάμαρας. Το υπνοδωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να είναι ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος, μακριά από θορύβους. Στο σκοτάδι, ο εγκέφαλος εκκρίνει ουσίες που διεγείρουν τον ύπνο. Αντίθετα, παρουσία φωτός, ο εγκέφαλος ενεργοποιείται. Φροντίστε επίσης το υπνοδωμάτιο να είναι σε καλή θερμοκρασία, ούτε δηλαδή πολύ κρύο αλλά ούτε βέβαια πολύ ζεστό. Το κρεβάτι επίσης πρέπει να είναι άνετο για το παιδί με κατάλληλα κλινοσκεπάσματα και ρούχα για τον ύπνο (όπως π.χ. φαρδιές πιτζάμες).
  • Αποφύγετε τους σύντομους ύπνους για τα μεγαλύτερα παιδιά. Συνήθως αυτή η συνήθεια σταματά στα 5 έτη. Αν κοιμούνται καλά και ποιοτικά το βράδυ, δεν χρειάζονται τους υπνάκους της ημέρας.
  • Σιγουρευτείτε ότι το παιδί νιώθει ασφάλεια τη νύχτα. Αν φοβάται να κοιμηθεί, αφήστε ένα μικρό φωτάκι και μην το αφήσετε να δει κάποια τρομακτική ταινία.
  • Αποφύγετε τα ρολόγια. Αν η ώρα προκαλεί στο παιδί άγχος, γυρίστε το ρολόι ανάποδα ή βάλτε το σε ένα συρτάρι.

Και τι κάνουμε με τις συσκευές;

To κινητό, το τάμπλετ, η τηλεόραση και οποιεσδήποτε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα πρέπει να παραμένουν εκτός κρεβατοκάμαρας. Επίσης, είναι σημαντικό να μην επιτρέπετε στο παιδί να τα χρησιμοποιεί πριν τον ύπνο.

Το «κλειδί» είναι να έχετε πολλή υπομονή ώστε να αρχίσετε να ακολουθείτε μια αυστηρή ρουτίνα που θα βοηθήσει το παιδί να κοιμάται μόνο του. Εάν τύχει να ξυπνήσει και να σηκωθεί από το κρεβάτι, βάλτε το ξανά για ύπνο ήρεμα, χωρίς να το μαλώσετε.

Αν η αϋπνία επιμένει

Είναι θεμελιώδες τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά επειδή ο ύπνος σχετίζεται στενά με την υγιή τους ανάπτυξη. Η παιδική αϋπνία προκαλεί ελλείμματα προσοχής και μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στον έλεγχο των συναισθημάτων και στη συνολική ενέργεια του παιδιού.

Εάν η αϋπνία επιμένει, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό για αξιολόγηση, ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

imommy.gr

 

 

Ιδού η απορία: Πάμε για περπάτημα πριν ή μετά το φαγητό;

Πάτρα: Η Τροχαία “έκοψε” τα μεσάνυχτα κόντρες οδηγών στην Περιμετρική-Στη συνέχεια ο “ραλίστας” έπεσε σε σταθμευμένο όχημα

Πάστα φλώρα νηστίσιμη

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Το σχέδιο για ταχύτερη απομείωση του χρέους – Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το 2025

Το Κατάρ προτίθεται να προσφέρει ένα προεδρικό αεροσκάφος αξίας 400 εκατ. δολαρίων στον Ντόναλντ Τραμπ

Κώστας Σβόλης: Δημοτική Αρχή, ανικανότητα ή ποιοτική ανεπάρκεια;

Νετζήπογλου: «Όλοι θεωρούσαν ότι δεν είμαστε για εδώ, εμείς το πιστεύαμε – Ζωντανός θρύλος ο Σάκοτα»