Η νέα εθιστική μόδα που απειλεί τη νεολαία

Μια νέα, ανησυχητική τάση έχει εμφανιστεί στις σχολικές αυλές, με τη χρήση στικ νικοτίνης, γνωστά και ως «σνουζ» (snus). Αυτά τα προϊόντα, που έχουν κερδίσει έδαφος κυρίως μεταξύ των ανηλίκων, περιέχουν νικοτίνη, μια φαρμακευτική ουσία που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νικοτίνη, όταν καταναλωθεί σε υψηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετούς, ζάλη και σε ακραίες περιπτώσεις κώμα.

Η εμπειρία των μαθητών με τα στικ νικοτίνης είναι αποκαλυπτική. «Έκανα πρώτη φορά στο σχολείο πέρσι. Στην αρχή ήμουν κομπλέ, αλλά μετά άρχισα να ζαλίζομαι.» ανέφερε ένας μαθητής μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ. «Δηλαδή αν δεν το είχα δει από κάποιο φίλο, δεν νομίζω να το έκανα κι εγώ.» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας άλλος. Η επιρροή των συνομηλίκων φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο στην απόφαση των ανηλίκων να δοκιμάσουν αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα.

Παρά την απαγόρευση πώλησης στικ νικοτίνης σε ανηλίκους, πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι πωλητές συχνά αγνοούν τους νόμους. «Πηγαίνω στο περίπτερο και παίρνω κανονικά αλκοόλ, τσιγάρα» λέει ένας μαθητής. Αυτή η έλλειψη ελέγχου από τους καταστηματάρχες υποδηλώνει ότι οι ανήλικοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα εθισμού, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για την υγεία τους.

Τα στικάκια νικοτίνης αποτελούν μια νέα πρόκληση στην ήδη περίπλοκη ιστορία των εθιστικών προϊόντων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατανάλωση νικοτίνης από τους νέους μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την υγεία τους. Η αύξηση της χρήσης στικ νικοτίνης μεταξύ των ανηλίκων απαιτεί άμεση προσοχή. Γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτικοί καλούνται να αναλάβουν δράση για να προστατεύσουν τη νεολαία από τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση αυτών των προϊόντων. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι το κλειδί για να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη τάση προτού γίνει ανεξέλεγκτη.

ertnews.gr

Διχασμένοι οι Γάλλοι ως προς το αν πρέπει να παραμείνει ή να πέσει η κυβέρνηση της χώρας με πρωθυπουργό τον Μπαϊρού

Μηχανική βλάβη σε σκάφος αναψυχής 

Παράταση ως το 2026 στην εξώδικη επίλυση με «κούρεμα» προστίμων έως 75%

Με μηνιγγίτιδα και Γκιλαίν Μπαρέ δύο παιδάκια στο ΠΓΝΠ

Συνελήφθη εργαζόμενος ξενοδοχείου στα Χανιά για απόπειρα ασέλγειας σε 17χρονο

Συγκρούστηκαν δύο λεωφορεία στη Λεωφόρο Καραμανλή στη Βούλα – Τουλάχιστον 10 τραυματίες, ανάμεσά τους και ανήλικος

Ο γιατρός του Ντιόγκο Ζότα αποκάλυψε τις τελευταίες ώρες του σταρ της Λίβερπουλ – «Ταξίδεψε νύχτα για να αποφύγει τη ζέστη»

Αχαΐα: Γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα