Γαλλία: Δον Κιχώτης από «χρυσάφι» – Δύο αντίτυπα πουλήθηκαν 504.000 ευρώ

14/12/2022 | 21:38

Στη Γαλλία δύο σπάνια βιβλία του «Δον Κιχώτη» πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ. Τα «μοναδικά» αντίτυπα βγήκαν σε δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο οίκος Sotheby’s.

Τα δύο ακριβοθώρητα αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» τα οποία πωλήθηκαν στο Παρίσι την Τετάρτη (14.12.2022), αγοράστηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα από έναν Βολιβιανό διπλωμάτη. Ο Χόρχε Ορτίς Λινάρες, ένας παθιασμένος συλλέκτης, αναζητούσε για χρόνια την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος του Μιγκέλ δε Θερβάντες. Το 1930 πήγε στο Λονδίνο που τότε ήταν ίσως το σημαντικότερο διεθνές κέντρο αγοραπωλησίας παλαιών βιβλίων, όπως εξήγησε ο Εντ Μαγκς, βιβλιοπώλης και δισέγγονος του ιδρυτή του παλαιοβιβλιοπωλείου Maggs Bros.

Όταν επισκέφθηκε το βιβλιοπωλείο αυτό δεν βρήκε αυτό που γύρευε όμως άφησε τα στοιχεία του, για την περίπτωση που στο μέλλον του χαμογελούσε η τύχη. Τον κάλεσαν έξι χρόνια αργότερα: στις 21 Δεκεμβρίου 1936 αγόρασε τα δύο αντίτυπα, το Βιβλίο 1 έναντι 100 λιρών και το Βιβλίο 2 έναντι 750, όπως είπε η Αν Χέιλμπορν, η υπεύθυνη των βιβλίων και χειρογράφων του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Τα αντίτυπα αυτά είναι «μοναδικά» επειδή δέθηκαν τον 18ο αιώνα για λογαριασμό ενός Άγγλου συλλέκτη και είναι σπάνιο να βρεθεί ένας «Δον Κιχώτης» με τόσο παλαιά δεσίματα, εξήγησε.

Την Τετάρτη (14.12.2022), τα δύο «μοναδικά» αντίτυπα του «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ δε Θερβάντες πουλήθηκαν έναντι 504.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των φόρων, σε μία δημοπρασία που οργάνωσε στο Παρίσι ο Sotheby’s.

Η ταυτότητα του αγοραστή αυτών των σπάνιων έργων δεν αποκαλύφθηκε. Το ένα αντίτυπο ήταν η τρίτη έκδοση του Βιβλίου 1 που τυπώθηκε το 1608 και το άλλο η πρώτη έκδοση του Βιβλίου 2, του 1615.

Η ιστορία του φτωχού, αγαθού χωρικού που νομίζει ότι είναι ιππότης και περιπλανιέται για να σώσει την αγαπημένη του, με το ψωραλέο άλογό του και τον υπηρέτη του, τον Σάντσο Πάντσα, θεωρείται ως το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα. Γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη έκδοσή του βιβλίου, το 1605.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

Γιατί πολλοί σκύλοι συμπεριφέρονται σαν γάτες;

Πάτρα: Το βουλκανιζατέρ που εφημερεύει την Κυριακή

68χρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών

Η ανέξοδη μάσκα ομορφιάς που θα μειώσει την ερυθρότητα στο πρόσωπο σου

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»