Ξεπερνούν τους 48.000 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία

13/03/2023 | 18:41

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία από τους ισχυρούς σεισμούς του περασμένου μήνα αυξήθηκε σε 48.448, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ οι αρχές προσπαθούν να στήσουν πόλεις από κοντέινερ για να προσφέρουν μακροπρόθεσμα στέγη σε άστεγους σεισμόπληκτους.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία έχει ξεπεράσει τους 54.000.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαλάτια, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, ο Σοϊλού δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία περιλαμβάνει 6.660 ξένους υπηκόους, κυρίως Σύρους, προσθέτοντας ότι οι αρχές προσπαθούν ακόμα να ταυτοποιήσουν 1.615 θύματα.

Ο κύριος σεισμός και οι ισχυροί μετασεισμοί είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 115.000 άνθρωποι στην Τουρκία ενώ εκατομμύρια αναζήτησαν καταφύγιο σε σκηνές ή προσπαθούν να μετεγκατασταθούν σε άλλες πόλεις.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να ανοικοδομήσει τα σπίτια μέσα σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστούν πολλοί μήνες πριν χιλιάδες άνθρωποι καταφέρουν να αφήσουν τα προσωρινά τους καταλύματα –και τις καθημερινές ουρές για να πάρουν τρόφιμα– και να εγκατασταθούν μόνιμα σε κάποια κατοικία.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στήσει 115.585 κοντέινερ για ισάριθμο αριθμό οικογενειών σε 239 σημεία σε όλη τη σεισμόπληκτη περιοχή. Ο ίδιος δήλωσε ότι έως τώρα έχουν οργανωθεί 23 τοποθεσίες και έχουν στηθεί 21.000 κοντέινερ, με 85.000 ανθρώπους να ζουν σε αυτά.

Ο υπουργός είπε ότι μετά τον σεισμό έχουν στηθεί 433.536 σκηνές και 354 σημεία, προσθέτοντας ότι μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα δοθούν νέοι προσωρινοί χώροι εργασίας σε επιχειρήσεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης χθες, Κυριακή, στο Χατάι, μια από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Κατάρ δεσμεύθηκε να αποστείλει 10.000 κοντέινερ, που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι 36.257 κτίρια κατέρρευσαν και έχουν απομακρυνθεί τα χαλάσματα από 5.321 οικήματα, ενώ έχουν κατεδαφιστεί και έχουν απομακρυνθεί τα χαλάσματα από 6.000 από τα 18.219 κτίρια που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τα κτίρια που κατέρρευσαν και εκείνα που κρίθηκαν άμεσα κατεδαφιστέα αντιστοιχούν μόνο στο 25% των συνολικών αυτών εργασιών, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορά κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πρέπει να κατεδαφιστούν.

 

ΑΜΠΕ

Τούρτα black forest
02/11/2025 | 19:29
Περί ΕΛΤΑ…
02/11/2025 | 18:33

Πάτρα: Άγριο επεισόδιο σε νυχτερινό μαγαζί – Τον έριξε αναίσθητο από γροθιά και όπλισε πιστόλι σε βάρος του

Θλίψη στην Πάτρα: “Εφυγε” στα 52 του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Σορβατζιώτης – Το Σάββατο η κηδεία του

Καραμπόλα στην Πατρών-Πύργου – Επτά τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με δίκυκλο γνωστού εμπόρου! Στο έδαφος ο άνδρας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τραγωδία στην Καποδιστρίου – Βρέθηκε νεκρός 50χρονος στον ακάλυπτο πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)

Κύπελλο: Ο Ολυμπιακός διέλυσε τον Βόλο με πρώτο κανόνι… τον Γιάρεμτσουκ!

Μια έκρηξη σε οικοδομή προκάλεσε το μακελειό στα Βορίζια – Πάνω από 2.000 σφαίρες έπεσαν – Κλείνουν σχολεία – Πανικός στα νοσοκομεία

Κουνάβης – Κατσιγιάννης αντιμέτωποι για την προεδρία της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας – Ποιοι τους στηρίζουν