Η Άγκυρα παίρνει αποστάσεις από τη Μόσχα στο θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου

15/09/2023 | 17:14

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αμφισβήτησε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον για τη δημιουργία με τη Ρωσία ενός κόμβου διαμετακόμισης φυσικού αερίου, η οποία προτάθηκε πέρυσι από τον Βλαντίμιρ Πούτιν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όλοι φαίνεται να αγνοούν πως έχουμε ήδη μια εγκατάσταση ανταλλαγών αερίου και ηλεκτρικού που λειτουργεί καλά και καθημερινά. Έχουμε αληθινά ανάγκη μια άλλη πλατφόρμα;», δήλωσε ο υπουργός Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε μερικούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Πουλάμε αέριο στη Βουλγαρία, στην Ουγγαρία. Η Τουρκία είναι ήδη μια αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης» για το αέριο, επέμεινε ο Μπαϊρακτάρ σε ομιλία του χθες, Πέμπτη, στην Άγκυρα.

Έπειτα από αίτημα του υπουργείου, η συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ήταν εμπάργκο μέχρι σήμερα το πρωί.

Ο Ρώσος πρέοδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτείνει πέρυσι τον Οκτώβριο στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να δημιουργήσουν ένα «κόμβο φυσικού αερίου» για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τρίτες χώρες, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αστάνα, στο Καζακστάν.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είχε την επομένη διαβεβαιώσει πως θα άρχιζαν χωρίς καθυστέρηση οι εργασίες για «ένα κέντρο διεθνούς διανομής».

«Δεν θα υπάρξει αναμονή στο θέμα αυτό», είχε δηλώσει διευκρινίζοντας πως ο ενδεχόμενος αυτός «κόμβος» θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην περιφέρεια της ανατολικής Θράκης, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η ιδέα είχε γίνει δεκτή πολύ αρνητικά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είδαν σ’ αυτή έναν τρόπο για να αυξήσει η Τουρκία τις αγορές της από τη Ρωσία, την ώρα που εκείνοι επιχειρούσαν να περιορίσουν τις δικές τους.

«Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να δημιουργηθούν νέες υποδομές που θα επέτρεπαν να εισάγεται περισσότερο ρωσικό αέριο», είχε υπογραμμίσει το Παρίσι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε στη συνέχεια διορθώσει τις δηλώσεις του λέγοντας πως έχει περισσότερο κατά νου μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου παρά ένα φυσικό χώρο αποθήκευσης αερίου.

Κάτι που ο υπουργός φάνηκε χθες να βάζει επίσης στην άκρη.

Σύμφωνα μ’ αυτόν, τα πράγματα καθυστέρησαν μετά την Αστάνα «εξαιτίας του σεισμού (που έπληξε στις 6 Φεβρουαρίου τη νότια Τουρκία) και μετά εξαιτίας των εκλογών. Ας πούμε ότι κάναμε ένα διάλειμμα, αλλά βρισκόμαστε σε συνομιλίες», πρόσθεσε.

Η Ρωσία κάνει ήδη παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.

Η Τουρκία, οι ανάγκες της οποίας σε αέριο είναι κολοσσιαίες -και καλύπτονται σε ποσοστό 90% από εισαγωγές-, έκανε προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της και «εισάγει από δέκα διαφορετικές χώρες», υπενθύμισε ο Μπαϊρακτάρ και ανέφερε την Αλγερία και το Κατάρ και σύντομα το Ισραήλ.

«Μίλησα γι’ αυτό με τον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας και ο (πρόεδρος) Ερντογάν θα συνομιλήσει με τον ισραηλινό πρωθυπουργό», πρόσθεσε ο ίδιος.

zougla.gr

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης