Ισλανδία: Εκκενώνεται εκ νέου το Γκρίνταβικ – Η λάβα έφτασε στην πόλη

04/02/2024 | 19:52

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η πόλη του Γκρίνταβικ στην Ισλανδία, καθώς η λάβα από το ηφαίστειο, που «βρυχάται» εδώ και μερικές εβδομάδες, έφτασε και πάλι στα σπίτια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τρία σπίτια στη νοτιοδυτική Ισλανδία καταστράφηκαν όταν λιωμένη λάβα εκτοξεύτηκε μέσα από δύο ρωγμές που δημιουργήθηκαν από το ηφαιστειακό σύστημα Svartsengi.

 

Το Γκρίνταβικ, το όμορφο ψαροχώρι που ήταν γεμάτο ζωή πλέον έχει ερημώσει. Οι πολίτες έχουν τραπεί σε φυγή και φοβούνται πως ίσως δεν θα μπορέσουν να γυρίσουν ποτέ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η χερσόνησος αυτή έχει γίνει μάρτυρας πέντε ηφαιστειακών εκρήξεων.

Στις 10 Νοεμβρίου, αντιμέτωπες με έναν ανησυχητικό αριθμό σεισμών και λόγω υποψιών για μάγμα κάτω από την πόλη, οι Αρχές της Ισλανδίας διέταξαν την εκκένωση του Γκρίνταβικ, των 3.800 κατοίκων. Τις επόμενες ημέρες έγινε σαφές ότι πολλά σπίτια είχαν καταστραφεί εντελώς από τη σεισμική δραστηριότητα. Οι κάτοικοι ήλπιζαν πως θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όταν η συχνότητα των σεισμών μειώθηκε, αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη στην κοντινή σειρά κρατήρων που διήρκεσε τρεις ημέρες.

Στις 10 Ιανουαρίου, ένας άνδρας που εργαζόταν στην πόλη έπεσε μέσα σε μια από τις χαραμάδες. Μετά από σύντομη έρευνα, η επιχείρηση εντοπισμού σταμάτησε λόγω των κινδύνων.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, μια άλλη έκρηξη εκδηλώθηκε κοντά στο Γκρίνταβικ.

Από το κέντρο διοίκησης της Ισλανδικής Πολιτικής Προστασίας στο Reykjanesbaer, μεταδόθηκε ζωντανά η έκρηξη στη σειρά κρατήρων Sundhnuks.

Τις εβδομάδες πριν από την έκρηξη του Ιανουαρίου, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να υψώσει προστατευτικά τείχη σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη ροή της λάβας προς το Γκρίνταβικ και τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi. Τις πρώτες ώρες τα τείχη αποδείχθηκαν χρήσιμα, αν και εν τέλει μια σχισμή δημιουργήθηκε πάνω στο προστατευτικό υλικό.

Με πληροφορίες από το BBC

 

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σφράγισμα 30 ημερών σε κατάστημα – Βρέθηκε ανήλικη μαζί με την ενήλικη αδερφή της, τι υποστηρίζει η μητέρα τους – ΕΓΓΡΑΦΑ