Πέθανε ο Βίκτωρ Εμμανουήλ της Σαβοΐας, γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας

03/02/2024 | 18:11

Πέθανε σήμερα, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη, σε ηλικία 86 ετών, ο Βίκτωρ Εμμανουήλ της Σαβοΐας, γιος του τελευταίου βασιλιά της Ιταλίας, Ουμπέρτο.

Το 1978 είχε δικαστεί με την κατηγορία ότι πυροβόλησε και δολοφόνησε, από τη θαλαμηγό του στην Κορσική, τον 19χρονο Γερμανό Ντιρκ Χάμερ. Οι Γάλλοι δικαστές τελικά τον αθώωσαν, αλλά έπειτα από 28 χρόνια ο ίδιος ο Βίκτωρας Εμμανουήλ, κατά τη διάρκεια προσωρινής κράτησης σε ιταλική φυλακή, ομολόγησε στον συγκρατούμενό του ότι ευθυνόταν ο ίδιος για τον θανάσιμο τραυματισμό του Χάμερ.

 

Η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ιταλία και να μεταβεί στην Πορτογαλία το 1946, όταν οι πολίτες επέλεξαν με δημοψήφισμα την αβασίλευτη δημοκρατία. Το 2002 επετράπη στους απογόνους του τελευταίου βασιλιά της χώρας να επιστρέψουν, ως απλοί πολίτες, στην Ιταλία. Ο Βίκτωρας Εμμανουήλ και ο γιος του αναγνώρισαν την Ιταλική Αβασίλευτη Δημοκρατία και παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε προσδοκία για επιστροφή της βασιλείας.

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Πάτρα: Σοβαρό επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα – Άγρια επίθεση από μέλη καρναβαλικού πληρώματος σε δύο νεαρά άτομα, τους έστειλαν στο νοσοκομείο

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ

Πάτρα: Σφράγισμα 30 ημερών σε κατάστημα – Βρέθηκε ανήλικη μαζί με την ενήλικη αδερφή της, τι υποστηρίζει η μητέρα τους – ΕΓΓΡΑΦΑ