Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών

28/03/2024 | 23:05

Δύο και πλέον χρόνια από την επανάφορά τους στην εξουσία και αφού περιόρισαν δραματικά τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επανέφεραν την θανατική ποινή του δημόσιου λιθοβολισμού για τις γυναίκες.

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, ο Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα αρχίσουν να επιβάλουν ξανά την ερμηνεία της σαρία στο Αφγανιστάν. Αυτό περιλαμβάνει την επαναφορά του δημόσιου μαστιγώματος και του λιθοβολισμού των γυναικών για μοιχεία.

«Μπορεί να το πείτε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όταν τις λιθοβολούμε ή τις μαστιγώνουμε δημόσια για τη διάπραξη μοιχείας, επειδή [οι ποινές] έρχονται σε σύγκρουση με τις δημοκρατικές σας αρχές», είπε και πρόσθεσε ότι «εγώ εκπροσωπώ τον Αλλάχ και εσείς εκπροσωπείτε τον Σατανά».

Αιτιολόγησε, όπως σημειώνει ο Guardian, την κίνηση ως συνέχεια του αγώνα των Ταλιμπάν κατά των δυτικών επιρροών. «Το έργο των Ταλιμπάν δεν τελείωσε με την κατάληψη της Καμπούλ, μόλις άρχισε», είπε.

Από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν κατήργησαν το υποστηριζόμενο από τη Δύση σύνταγμα του Αφγανιστάν και ανέστειλαν τους υφιστάμενους ποινικούς και σωφρονιστικούς κώδικες. Τους αντικατέστησαν με την άκαμπτη και φονταμενταλιστική ερμηνεία τους του νόμου της σαρία. Απαγόρευσαν επίσης τις γυναίκες δικηγόρους και δικαστές, στοχοποιώντας πολλές από αυτές για το έργο τους υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

Μόνο πέρυσι, δικαστές διορισμένοι από τους Ταλιμπάν διέταξαν 417 δημόσιες εκτελέσεις και μαστιγώσεις, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν. Από αυτές, οι 57 αφορούσαν γυναίκες.

protothema.gr
 

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)