Σάντσεθ: Η ΕΕ πρέπει να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ αν διαπιστώσει παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου

04/04/2024 | 23:02

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Τον Φεβρουάριο, ο Σάντσεθ και ο Ιρλανδός ομόλογός του ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν επειγόντως αν το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το εβραϊκό κράτος έχει εξαπολύσει μαζική στρατιωτική επίθεση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κατάσταση θα είναι ότι υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για να γίνει μια συζήτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δούμε αν θα συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική σχέση ή όχι. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει πρώτα να έχουμε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταριανό μμε.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος με πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα εργαστούν για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ ανέφερε στις τέσσερις χώρες ότι αυτό θα αντιπροσώπευε ένα «βραβείο στην τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πινακίδες
10/05/2025 | 21:17

68χρονος Βρετανός βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου

Ζέτα Μακρυπούλια: «Με ενδιέφερε πάρα πολύ ο έρωτας, όλη μου η προσοχή ήταν στραμμένη εκεί»

Μαρκ Ρούτε: Tο ΝΑΤΟ παραμένει στο πλευρό της Ουκρανίας

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ επιστρέφει στο Φεστιβάλ των Καννών

Η ανέξοδη μάσκα ομορφιάς που θα μειώσει την ερυθρότητα στο πρόσωπο σου

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι 13 ανήλικοι που κατηγορούνται ότι ήταν μέλη της «συμμορίας των ακροδεξιών»

Ατρόμητος – ΟΦΗ 0-0: Φινάλε στην έβδομη θέση ο Ατρόμητος

Τάσος Ξιαρχό για την εμφάνιση της Klavdia στην Eurovision 2025: «Δεν μπορώ να ζηλέψω κάτι το οποίο είναι χάλια!»