ΗΠΑ: Όργιο καταστολής στις πανεπιστημιουπόλεις – Πάνω από 2.000 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών ΒΙΝΤΕΟ

03/05/2024 | 10:22

Όργιο καταστολής στις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία εισέβαλε την Πέμπτη σε δεκάδες κολέγια, όπου οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνολικά κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών στις πανεπιστημιουπόλεις, από τις 18 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησαν, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 άτομα. Οι φοιτητές έχουν κατασκηνώσει στις πανεπιστημιουπόλεις περίπου 30 ιδρυμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών και απαιτούν από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα να σταματήσουν να συνεργάζονται με το Ισραήλ ή με εταιρείες που συνδέονται με τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Παλαιστινίων.

Όργιο καταστολής

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 300 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές σε πανεπιστημιουπόλεις το βράδυ της Τετάρτης προς το πρωί της Πέμπτης, ξεπερνώντας συνολικά τους 2. 000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Associated Press.

Περισσότεροι από 200 φοιτητές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, καθώς η αστυνομία εκκένωσε έναν καταυλισμό. Αξιωματικοί της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων του CHP εθεάθησαν σε βίντεο φορώντας κράνη, μάσκες αερίων και κρατώντας γκλομπ, καθώς έμπαιναν στον καταυλισμό, ενώ κραυγές ακούγονταν πίσω από τα οδοφράγματα.

Δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. Στο Όρεγκον, η αστυνομία εισέβαλε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου την Πέμπτη, η οποία έχει καταληφθεί από διαδηλωτές από τη Δευτέρα.

Τα άτομα που έχουν συλληφθεί βρίσκονται αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της διάρρηξης και εγκληματική βία, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος των τοπικών Αρχών, Καζ Ντότρυ. Οι διαδηλωτές από την άλλη που βρίσκονται στους καταυλισμούς έξω το πανεπιστήμιο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παραβίασης και διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.

Στο Μανχάταν 74 άτομα οδηγήθηκαν στα κρατητήρια τα ξημερώματα της Πέμπτης (2/5) για διαμαρτυρίες σε δύο σχολές. Τουλάχιστον έξι άτομα συνελήφθησαν με κατηγορίες διάρρηξης.

Εξαπλώνονται

Φοιτητές έχουν στήσει σκηνές σε δεκάδες πανεπιστήμια. Καλούν τον αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στηρίζει τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα, να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την αιματοχυσία των Παλαιστινίων.

Πολλές από τις πρυτανικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, κάλεσαν την αστυνομία για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις .

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Πέμπτη μετά την επιδρομή στο UCLA, ότι οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν αλλά όχι με τη χρήση βίας.

«Η καταστροφή περιουσίας δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία», είπε. «Είναι ενάντια στο νόμο. Βανδαλισμοί, παραβιάσεις, σπάσιμο τζαμιών, κλείσιμο πανεπιστημιουπόλεων, εξαναγκασμός στην ακύρωση μαθημάτων και αποφοίτησης – τίποτα από αυτά δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία.»

Ωστόσο όπως τονίζεται σε έκθεση του Armed Conflict Location & Event Data Project, με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις «η συντριπτική πλειοψηφία [των διαμαρτυριών] – 99% – παρέμειναν ειρηνικές».

Σε πολλές περιπτώσεις, μέλη ΔΕΠ ενώθηκαν ή υποστήριξαν φοιτητές διαδηλωτές, καθώς η αστυνομία και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων απάντησαν με βία στις  διαδηλώσεις που παρόλα αυτά συνεχίζονται.

https://www.in.gr/

Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Αντώνης Λάγιος

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Νεαρός βρέθηκε κρεμασμένος σε θερμοκήπιο – Κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης

Ακτή Δυμαίων: Άνοιξε το ρεύμα προς Πάτρα – Απειλούνται σπίτια, νερό και στα κάθετα δρομάκια (ΦΩΤΟ)

Κακοκαιρία – Πάτρα: Ζητήθηκε η εκκένωση σπιτιού, εξαιτίας της κατολίσθησης