Σε ακύρωση της εμπορικής Συμφωνίας Ισραήλ – ΕΕ μπορεί να οδηγήσει η απαγόρευση στην UNRWA, προειδοποιεί ο Σ. Μισέλ

31/10/2024 | 22:35

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ ότι η απόφαση να απαγορεύσει τη δραστηριότητα της UNRWA, της βασικής υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ για τη Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ακύρωση μιας βασικής συμφωνίας εγκαθίδρυσης εμπορικών σχέσεων του Ισραήλ με την ΕΕ.

Ο Σαρλ Μισέλ προειδοποιεί το Ισραήλ ότι η απαγόρευση που επέβαλε στην UNRWA μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση της εμπορικής Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

Το Ισραήλ ψήφισε νόμο τη Δευτέρα που απαγορεύει στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να δραστηριοποιείται στη χώρα, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητα της υπηρεσίας να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μετά από πάνω από έναν χρόνο πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Η απόφαση που ελήφθη από το κοινοβούλιο του Ισραήλ, αν εφαρμοστεί, για την απαγόρευση της UNRWA στο Ισραήλ, θα είναι απολύτως απαράδεκτη και δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες από την πλευρά της ΕΕ», δήλωσε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«Ακούω όλο και περισσότερες φωνές, και σε πολιτικό επίπεδο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο της ΕΕ, που θεωρούν ότι θα έρθει η ώρα να βάλουν ξανά προς συζήτηση τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ», είπε.

Η Ιρλανδία έχει ζητήσει στο παρελθόν να επανεξεταστεί η Συμφωνία για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι αναφέρονται στους όρους των διατάξεών της.

Η Συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2000, παρέχει τη νομική βάση για εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο μερών.

Ένας ιστότοπος της ΕΕ αναφέρει ότι η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ, αντιπροσωπεύοντας το 28,8% του εμπορίου του σε αγαθά το 2022, ενώ το Ισραήλ είναι ο 25ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.

ertnews.gr

Θρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” η δικηγόρος Τέτη Τζαμαλούκα – Την Παρασκευή η κηδεία της

Ξέσπασε ο Αντώνης Κανάκης: «13 ώρες εργασίας το 2025 σε μια ευρωπαϊκή χώρα και η Νίκη Κεραμέως με 1,3 εκατομμύριο»

Πάτρα – ΝΕΟΤΕΡΑ: Έσβησε η φωτιά που ξέσπασε στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Η Πάτρα αποχαιρετά τον Θρασύβουλο Μαυρομμάτη: Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια του – Tη Δευτέρα η κηδεία του

Πάτρα: “Άγουροι” εκβιαστές με λίστα θυμάτων συμμαθητές τους – Ζητούσαν χρήματα για να μην τους ξυλοκοπήσουν και προκαλέσουν φθορές ακόμα και στα σπίτια τους!

Αχαΐα: Άνδρας υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πέθανε ο θρυλικός σχεδιαστής Ντίμης Κρίτσας

«Ρε παιδιά, είμαστε με τα καλά μας;» – Επίθεση Μαρινάκη σε Πελετίδη για το ξήλωμα πινακίδων σε σχολείο