Εκτός υποχρέωσης κοινής φορολογικής δήλωσης τα ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης

29/03/2016 | 21:12

Δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση τα ζευγάρια που έχουν υπογράψει Σύμφωνο Συμβίωσης, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Β Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απάντησε , με την  γνωμοδότηση του,  σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών κρίνοντας ότι «δεν παρέχεται έδαφος αναλογικής εφαρμογής διατάξεων της ισχύουσας για τους συζύγους φορολογικής νομοθεσίας οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται στενά , αποκλειόμενης της διασταλτικής ερμηνείας ή της αναλογικής εφαρμογής τους στους συμβίους του συμφώνου συμβίωσης». «Κατ’ ακολουθίαν», αποφαίνεται το Β΄τμήμα του ΝΣΚ «τα πρόσωπα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης δεν υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος».

Το ανώτατο δικαστήριο , επικαλείται την εισηγητική έκθεση του νόμου σύμφωνα με την οποία «οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο  έχουν ως αφετηρία την αρχή ότι στην ελεύθερη συμβίωση επικρατεί η ελευθερία της βούλησης των προσώπων , και όχι ο θεσμικός χαρακτήρας, όπως συμβαίνει στο γάμο». Η αρχή αυτή, όπως επισημαίνεται στην γνωμοδότηση  έχει ως συνέπεια « ο /η σύζυγος από τον γάμο να μην εξομοιώνεται με τον/την σύμβιο/α του συμφώνου συμβίωσης, ούτε υπάρχει νομοθετική βούληση της κατά κανόνα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για το γάμο στα πρόσωπα που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης».

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της