Φασόλια μαυρομάτικα με πιπεριές Φλωρίνης

14/07/2018 | 13:35

Τα μικρά αυτά φασόλια, ασπρουδερά αλλά με μαύρο «αφαλό», είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, πολύ γευστικά και γίνονται πότε πιάζ, χωρίς πολλές φιοριτούρες, και πότε πιο πλούσιες σαλάτες, σούπες ή μαγειρευτά. Και κάπως έτσι κάνουν την εμφάνισή τους στο τραπέζι μας όλο τον χρόνο.

Υλικά

Για τη βινεγκρέτ

500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3 πιπεριές Φλωρίνης
175ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
40ml ξίδι + λίγο επιπλέον
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού κάρι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
20ml αρωματικό ξίδι* της αρεσκείας σας (π.χ. φραπουάζ)
10γρ. δενδρολίβανο 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε μπόλικο νερό και, μόλις κοχλάσει, ρίχνετε τα φασόλια. Βράζετε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αλατίζετε την ώρα που βράζουν. Σουρώνετε και κρατάτε λίγο από το νερό που έβρασαν. 

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ 150γρ. φασόλια μαζί με 1-2 κουτ. σούπας από το νερό που κρατήσατε, 75ml ελαιόλαδο και 20ml ξίδι, για να πάρετε έναν φίνο πουρέ. Τον διατηρείτε χλιαρό για τη διακόσμηση του πιάτου.

Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σχαροτήγανο και ψήνετε τις πιπεριές μέχρι να καεί η φλούδα τους (εναλλακτικά τις καίτε σε καμινέτο). Μόλις κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε μέγεθος μεγάλου ζαριού. Τις ρίχνετε σε ένα μπολ μαζί με 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και 1 κουτ. σούπας ξίδι.

Για τη βινεγκρέτ: Σε ένα μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το λάδι με το ξίδι να ομογενοποιηθούν. Προτού τη χρησιμοποιήσετε ανακατεύετε μέσα και το δενδρολίβανο.

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και ανακατεύετε τα φασόλια με μια σπάτουλα να ζεσταθούν. Ρίχνετε τη βινεγκρέτ, ανακατεύετε να πάει παντού και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύετε.

Σε ένα πιάτο απλώνετε τον πουρέ χλιαρό, ρίχνετε τη σαλάτα φασολιών από πάνω και τη σερβίρετε αμέσως χλιαρή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και 50γρ. ρόκα κομμένη με τα χέρια,, για την πικράδα.
 

Tips

Αναζητήστε αρωματικά ξίδια ή ελιξίρια από βότανα, μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά σε παντοπωλεία όπως το Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ.: 210 3628738), στο Yoleni’s (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 212 2223623) και σε ενημερωμένα ντέλι

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο η εκπαιδευτικός Καίτη Μαυράκη, σύζυγος του πνευμονολόγου Γιάννη Λύχρου

Πατρινό Καρναβάλι 2026 – Νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση: Ένα ατέλειωτο πεδίο χαράς, εξωστρέφειας και γιορτής! ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ