Γκρατέν με μελιτζάνες, πέννες και κοτόπουλο

10/09/2018 | 19:24

Τα ζυμαρικά φούρνου είναι από τις αγαπημένες επιλογές όσων είναι λάτρεις του είδους. Ένα δεκάλεπτο στο φούρνο είναι αρκετό για να αποκτήσουν μια ελαφρώς τραγανή κρούστα ενώ η απαλή μπεσαμέλ που τα αγκαλιάζει συμπληρώνει τον πληθωρικό χαρακτήρα της συνταγής.

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, σε κύβους
600γρ. πένες
3 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους
2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι μπεσαμέλ ή κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
1½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα πικάντικη, τριμμένη
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1,5εκ. και τις ροδέλες σε κύβους. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες, τις κόβετε στα τέσσερα και τις στύβετε να φύγουν τα σποράκια. 

Βράζετε τις πέννες για 11 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε. 

Ζεσταίνετε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια. Κατόπιν, προσθέτετε το κοτόπουλο και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Τέλος, ρίχνετε τις μελιτζάνες και τις ανακατεύετε για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά. 

Προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες. 

Ανακατεύετε το μίγμα με τις βρασμένες πέννες και την μπεσαμέλ ή την κρέμα γάλακτος και το μεταφέρετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το τυρί και ψήνετε το φαγητό στο γκριλ για 10 λεπτά σχεδόν, μέχρι να γκρατιναριστεί και να ροδίσει η επιφάνειά του. Σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση με φρέσκια σαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina Webb

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)