Γίγαντες σαλάτα με ψητές ντομάτες και σάλτσα άνηθου

20/09/2018 | 10:30

Υλικά

250 γρ. φασόλια γίγαντες (μουλιασμένοι σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κιλό ντομάτες, ξεφλουδισμένες
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

40 – 50 ml χυμός λεμόνι
2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ματσάκι άνηθος , χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένος

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζ. τσαγιού νερό. Τους βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, για 40 – 60 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά. 

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C και κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα, αφαιρούμε τα σπόρια και χοντροκόβουμε τη σάρκα. Τις βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί και τις απλώνουμε να πιάσουν όλη την επιφάνεια.
Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το σκόρδο. Τις ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μελώσουν.
Σάλτσα: Όση ώρα βράζουν οι γίγαντες και ψήνονται οι ντομάτες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μεγάλο μπολ (που να χωράει και τους γίγαντες). Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. 

Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος. Μόλις γίνουν οι γίγαντες, τους στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμα ζεστοί, τους ρίχνουμε στο μπολ με την σάλτσα. 

Προσθέτουμε και το περιεχόμενο του ταψιού, δηλαδή τις ντομάτες, με το λάδι τους και το σκόρδο, ανακατεύουμε απαλά και μεταφέρουμε όλα τα υλικά σε μια σαλατιέρα. Σερβίρουμε την σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
 

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Το Πατρινό Καρναβάλι 2026 πέρασε στην ιστορία – Φαντασμαγορική η Τελετή Λήξης, ραντεβού το 2027! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Έρευνες του Λιμενικού για τον εντοπισμό 44χρονου που αγνοείται στις εκβολές του ποταμού Γλαύκου – Είχε πάει για ψάρεμα (ΦΩΤΟ)