Τυρομπισκότα με ηλιόσπορους και αλμυρά κρουασάν

28/10/2018 | 15:34

Δύο λαχταριστά σνακ για το σχολείο αλλά και το γραφείο, που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

Για τα τυρομπισκότα
Για τα αλμυρά κρουασάν

200γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
8 κουτ. σούπας βούτυρο, σε μικρά κομμάτια, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
250ml φρέσκο γάλα
100γρ. κασέρι, τριμμένο
100γρ. ένταμ, τριμμένο
2 ασπράδια από αβγά βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
100γρ. ηλιόσπορους
ελάχιστο αλάτι, λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 πακέτο έτοιμα φύλλα σφολιάτας
1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό, για το άλειμμα
λίγο μαυροσούσαμο (προαιρετικά) για το πασπάλισμα
300γρ. σπανάκι πλυμένο, ψιλοκομμένο
200γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
150γρ. μανιτάρια λευκά, σε λεπτές φέτες
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τα τυρομπισκότα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε καλά με τα χέρια ή με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), μέχρι το αλεύρι να μουσκέψει από το βούτυρο και το μίγμα να μοιάζει λασπωμένο.

Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε καλά μέχρι να φτιάξετε ένα λείο και ενιαίο ζυμαράκι. Ρίχνετε τα τριμμένα τυριά, λίγο αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε ξανά, μέχρι το ζυμάρι να γίνει εύπλαστο αλλά κάπως σφιχτό.

Κόβετε το ζυμάρι σε κομμάτια και τα πλάθετε σε ρολάκια ώστε να έχουν το μέγεθος και το σχήμα ενός μικρού κολοκυθιού. Τα αραδιάζετε σε μια λαμαρίνα, στρωμένη με λαδόκολλα, τη σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά, για να σφίξει η ζύμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Βγάζετε το ταψί από το ψυγείο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια κόβετε κάθε ρολάκι ζύμης σε στρογγυλές φέτες με πάχος 1,5εκ, τις οποίες απλώνετε στο ίδιο ταψί, τις αλείφετε με τα χτυπημένα ασπράδια και πασπαλίζετε με τους ηλιόσπορους. Ψήνετε τα τυρομπισκότα για 12-15 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 

Για τα αλμυρά κρουασάν: Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση. Βάζετε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί. Ρίχνετε το σπανάκι και το σοτάρετε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί. Αδειάζετε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν και επαναφέρετε το τηγάνι στη φωτιά.

Ρίχνετε τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτετε τα μανιτάρια. Σοτάρετε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ρίχνετε τα μανιτάρια στο σουρωτήρι με το σπανάκι και τα αφήνετε να κρυώσουν και να στραγγίξουν από τα πολλά υγρά. Αδειάζετε το σπανάκι με τα μανιτάρια σε ένα μπολ και προσθέτετε το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Στρώνετε ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Απλώνετε τα φύλλα σφολιάτας σε μια καθαρή επιφάνεια και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε 6 τρίγωνα από το καθένα. Στη βάση κάθε τριγώνου βάζετε από μία γεμάτη κουταλιά γέμισης. Τυλίγετε τη βάση σε ρολό προς το τρίγωνο, δίνοντας έτσι στο κομμάτι ζύμης το κλασικό σχήμα του κρουασάν.

Αραδιάζετε τα κρουασάν στο ταψί (χωρίς να τα κολλήσετε μεταξύ τους, γιατί η σφολιάτα φουσκώνει αρκετά). Τα αλείφετε με τον χτυπημένο κρόκο και τα πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο (αν το χρησιμοποιήσετε). Ψήνετε τα κρουασάν για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η σφολιάτα. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο πριν τα προσφέρετε στα παιδιά.

Ονόματα πασίγνωστων Πατρινών στη δικογραφία για το κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού – Διακινούσαν τεράστια “μαύρα” ποσά, κυκλοφορούσαν με πανάκριβα αυτοκίνητα (ΦΩΤΟ)

Τραγωδία στην Πάτρα: Αυτή είναι η 45χρονη που έχασε την ζωή της στο τροχαίο στην Οβρυά

Πάτρα: Τραγική κατάληξη για τον 44χρονο που χάθηκε στις εκβολές του Γλαύκου ενώ ψάρευε – Ποιος είναι ο άτυχος άνδρας

Αχαΐα: Άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε ανήλικους-Μεγάλη κινητοποίηση της Αστυνομίας-Νοσηλεύονται σε σοκ

Μεγάλη φωτιά σε πτηνοτροφική μονάδα στη Δυτική Αχαΐα – Ακούστηκαν εκρήξεις (ΦΩΤΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάτρα: Τραγωδία τα ξημερώματα στην Οβρυά – 45χρονη νεκρή σε τροχαίο ΦΩΤΟ

Ο ξακουστός θίασος «VARATE» ξανακτιπά απόψε με την τραγοδία «ΜΥΔΙΑ»

Πάτρα: “Έφυγε” από την ζωή ο “γίγαντας” της πυγμαχίας Αλέξης Πεφάνης