Κηδεία Στεφανόπουλου: Τι συμβολίζουν οι 21 «κανονιοβολισμοί»

22/11/2016 | 22:30

Με 21 κανονιοβολισμούς έγινε το ύστατο χαίρε στον Κωστή Στεφανόπουλο. Οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν από τον λόφο του Λυκαβηττού ως ένδειξη τιμής στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας που έφυγε από την ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών.

Γιατί όμως 21 κανονιοβολισμοί;

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στην αχλύ του χρόνου και έχουν διατυπωθεί διαφορετικές απόψεις για την προέλευση του. Η επικρατέστερη είναι πως η συνήθεια αυτή ανήκε στο Βρετανικό ναυτικό, του οποίου τα πλοία διέθεταν 7 κανόνια με maximum δυνατότητα 3 βλημάτων ανά κανόνι. Αυτό σήμαινε πως το περισσότερο που μπορούσαν να κανονιοβολήσουν είναι 21 βολές. Όταν μάλιστα έμπαινε κάποιο πλοίο στο λιμάνι του Λονδίνου «άδειαζε» με 21 κανονιοβολισμούς, θέλοντας να δείξει τις καλές και ειρηνικές προθέσεις του.

Το έθιμο φαίνεται πως μεταπήδησε στην Ελλάδα καθώς οι σχέσεις του Ελληνικού και του Βρετανικού Ναυτικού ήταν πολύ στενές, αφού η Βρετανία υποστήριξε την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία του 1820, ενώ βοήθησε και στρατιωτικά με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου κατά του τουρκοαιγυπτιακού ο οποίος κατευθυνόταν προς την Πελοπόνησσο.

Η πρώτη φορά μάλιστα που ερρίφθησαν 21 κανονιοβολισμοί στην Αθήνα ήταν κατά τον πρώτο εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το 1838. Συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου 1838 με το διάταγμα 980, καθιερώθηκε επίσημα η 25η Μαρτίου ως «παντοτινή, εις το διηνεκές εθνική εορτή των Ελλήνων».

Την πρόταση για την έκδοση του διατάγματος από τον βασιλιά Όθωνα είχε κάνει ο Γεώργιος Γλαράκης, γραμματέας της Επικρατείας επί των Εκκλησιαστικών, Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εσωτερικών.

Τελικά η Αθήνα σημαιοστολίζεται και δημιουργείται πανηγυρική ατμόσφαιρα. Ο εορτασμός άρχισε την παραμονή το βράδυ με 21 κανονιοβολισμούς. Και την άλλη μέρα το πρωί πάλι οι Αθηναίοι ξύπνησαν με 21 κανονιοβολισμούς, που για κάποιους τότε, εκτός από την ρίζα που αναφέραμε ανωτέρω, είχε και τον συμβολικό αριθμό του έτους που ξεκίνησε η Επανάσταση.

Πηγή: kathimerini.gr

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ

Αχαΐα: Στα ίχνη της ΕΛ.ΑΣ σκληρή συμμορία – Τα μέλη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον μία ληστεία και μία διάρρηξη οικίας

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Παρέσυρε 27χρονη αστυνομικό με το ΙΧ της