Οι πρώτοι αριθμοί της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για υιοθεσία και αναδοχή

04/05/2019 | 17:57

Σε συνέντευξή της στον News 24/7 για τα στοιχεία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υιοθεσία και την αναδοχή, η κ. Φωτίου είπε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει 450 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφερε σχετικά:

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμονή να διαρκεί 8 – 12 μήνες για τους υποψήφιους γονείς» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι, μέσα σε δύο εβδομάδες, που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν γίνει 450 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή.

Όπως ανακοίνωσε, η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του taxisnet και μετά οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τις οδηγίες για τα πιστοποιητικά που θα χρειαστούν. Την ίδια ώρα, όπως είπε, θα μπορούν να παρακολουθούν ηλεκτρονικά την πορεία της αίτησής τους, δηλαδή το στάδιο που κάθε φορά βρίσκεται.

Υιοθεσία και σύμφωνο συμβίωσης

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρίνισε ότι ο αστικός κώδικας δεν επιτρέπει υιοθεσία σε ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, γι’ αυτό και τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αναδοχή.

«Θέλουμε να αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης, ούτως ώστε να μην διέρχεται σε άλλες μεθόδους» τόνισε η κ. Φωτίου, εννοώντας τις παράνομες υιοθεσίες, καθώς, επίσης και τα ζευγάρια που, λόγω των δυσκολιών, αποφασίζουν να υιοθετήσουν από άλλη χώρα.

«Οι ιδιωτικές υιοθεσίες ή αναδοχές ήταν δύσκολο να ελεγχθούν» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι πλέον και σε αυτές τις περιπτώσεις τα πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να δώσουν το παιδί τους, πρέπει να περάσουν την ίδια διαδικασία καταλληλότητας, όπως κάθε υποψήφιος γονιός.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η έρευνα καταλληλότητας των υποψηφίων διαρκεί τρεις μήνες και τάχθηκε υπέρ της αυστηρότητας του πλαισίου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Για τα παιδιά προσφύγων

«Δεν αποκλείονται τα προσφυγόπουλα από τη διαδικασία» συμπλήρωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υιοθεσία και την αναδοχή.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, τα ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα πλέον να αναρτούν τον ηλεκτρονικό φάκελο των παιδιών στο εθνικό μητρώο.

«Το ίδιο θα ισχύει και για τους υποψήφιους γονείς, ούτως ώστε το σύστημα να βλέπει τις ανάγκες και να μην χρειάζεται ο υποψήφιος να απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά» διευκρίνισε.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε λόγο για τα παιδιά που μαθαίνουν ξαφνικά ότι είναι υιοθετημένα και σημείωσε ότι πλέον τα παιδιά από τα 18 τους χρόνια θα μπορούν να μαθαίνουν τις ρίζες τους από το μητρώο.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η ανάδοχη οικογένεια παρακολουθείται πάντα από ειδικούς, ενώ στις υιοθεσίες, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου.

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Αυτός είναι ο Πατρινός που έχασε την ζωή του στο τροχαίο με το φορτηγό στην Ιόνια Οδό – Ήταν πατέρας τριών παιδιών

Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο Αιγίου από ασθενή – Τον χτύπησε με μπουνιές στο πρόσωπο

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Πραποπούλου, μια από τις καλλονές της παλιάς Πάτρας

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: “Έφυγε” από τη ζωή η Κούλα Ροδοπούλου, μία γυναίκα που άφησε εποχή

Πρωτοφανές περιστατικό στην Πάτρα: 89χρονη θανάτωσε κουτάβια – Ανταλλαγή χτυπημάτων με 25χρονο, της πέταξε πέτρα, τον χτύπησε με σίδερο