Σουβλάκια κοτόπουλο τεριγιάκι

25/05/2023 | 20:41

 

4 ώρες προετοιμασία
10′ ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες και 10′

Υλικά

Τεμάχια: 12-14

 1 κιλό φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε μακριές και λεπτές λωρίδες, πλάτους περίπου 2,5 εκ. και πάχους 0,5 εκ.
 2 κουτ. σούπας σουσάμι
 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα τεριγιάκι

 370 ml χυμός ανανά (συσκευασμένος, του εμπορίου)
 120 ml σάκε*
 120 ml μίριν
 250 ml σάλτσα σόγιας
 100 γρ. καστανή ζάχαρη
 2 σκελίδες σκόρδο
 1 μέτριο καρότο, σε ροδέλες
 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
 1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

Διαδικασία

Σάλτσα τεριγιάκι

Για τα σουβλάκια κοτόπουλο τεριγιάκι, σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τα 250 ml από τον χυμό ανανά και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας, τα ανακατεύουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε τη σάλτσα και κρατάμε 4 κουτ. σούπας στην άκρη, σε μπολάκι.
Την υπόλοιπη σάλτσα την αδειάζουμε σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό ανανά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να καλυφθεί καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, να μαριναριστεί.

Ψήσιμο

Στραγγίζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και περνάμε κάθε λωρίδα, κατά μήκος, σε ένα καλαμάκι (αν μπορούμε, την περνάμε ζιγκ-ζαγκ). Αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα μουλιάζουμε σε νερό για 30 λεπτά, ώστε να μην καούν κατά το ψήσιμο.
Τα αλείφουμε με τη σάλτσα που είχαμε κρατήσει στην άκρη και ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά, για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η δοκιμή μας

Ψήσαμε τα σουβλάκια σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα.
Χρειάστηκαν 5 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα και 4 λεπτά από την άλλη. Πασπαλίζουμε με το κρεμμυδάκι και το σουσάμι.

Μυστικά

*Το σάκε είναι αλκοολούχο ιαπωνικό ποτό από ρύζι, που βρίσκουμε σε καταστήματα με προϊόντα Άπω Ανατολής. Το αντικαθιστούμε με λευκό ξηρό κρασί, με διαφορετικό γευστικό αποτελέσμα. *Το μίριν είναι ιαπωνικό γλυκό κρασί που βρίσκουμε σε καταστήματα με προϊόντα Άπω Ανατολής. Το αντικαθιστούμε με 100 ml λευκό γλυκό κρασί και 20 ml λευκή βαλσαμική κρέμα, με διαφορετικό γευστικό αποτελέσμα.

Σουβλάκια κοτόπουλο τεριγιάκι

https://www.gastronomos.gr/

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Νέο “χτύπημα” της Δίωξης Ναρκωτικών – Χειροπέδες σε μάνα και γιο

Πάτρα: Τον πλάκωσαν στο ξύλο με ρόπαλα – Μία σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ

Θλίψη στην Πάτρα: “Έφυγε” ο Λευτέρης Κακουλίδης