Έκλειψη παρασκιάς: Τι είναι αυτό που θα δούμε στην πρώτη πανσέληνο του 2020

08/01/2020 | 11:28

Στις 10 Ιανουαρίου θα γίνει η πρώτη πανσέληνος του 2020 -γνωστή στην Αμερική και ως «πανσέληνος του λύκου»- και στην Ελλάδα θα είναι ορατή και μία έκλειψη παρασκιάς του φεγγαριού.

Σε μια έκλειψη παρασκιάς η πανσέληνος μπαίνει μέσα στη σκιά της γήινης παρασκιάς, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα η Σελήνη να σκοτεινιάζει εν μέρει, αλλά όχι τελείως, όπως σε μια κανονική έκλειψη, όταν το φεγγάρι εισέρχεται στο εσωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας.

Το φαινόμενο θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες και το αποκορύφωμα του θα είναι γύρω στις 22:00 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής. Το φεγγάρι θα αλλάξει λίγο χρώμα από άσπρο σε ελαφρώς κιτρινωπό και σχεδόν το 90% του δίσκου του θα καλυφθεί από την παρασκιά της Γης.

Η έκλειψη Σελήνης παρασκιάς θα είναι ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τον Ινδικό Ωκεανό και τη Δυτική Αυστραλία, σύμφωνα με τη NASA, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά το 2020 θα υπάρξουν τέσσερις σεληνιακές εκλείψεις, όλες παρασκιάς. Οι εκλείψεις αυτού του είδους πάντως είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτές με γυμνά μάτια.

Προσωπικός Αριθμός: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα –  Η διαδικασία έκδοσης και πού θα χρησιμοποιείται

Σίσσυ Χρηστίδου: «Είμαι ένας άνθρωπος που παλεύω με το βάρος μου»

Δυτική Ελλάδα: Βρέθηκε νεκρός, σε προχωρημένη σήψη μέσα στο σπίτι του

Ο Μέσι έβαλε πάλι δύο γκολ

Γερμανία: Νεκροί 3 άνθρωποι σε 2 διαφορετικά αεροπορικά δυστυχήματα

Συγκλονίζει η Νάντια Κοντογεώργη: «Μετά το ατύχημα έπρεπε να μάθω να ξαναστέκομαι στα πόδια μου, έχασα το αυτονόητο»

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Πανό για το λαό της Παλαιστίνης (ΦΩΤΟ)

ΚΑΕ Παναθηναϊκός: «Οι διαιτητές ζήτησαν να βγει από το παρκέ την ώρα που υπήρχε ένταση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος»