Κρασί και μπίρα κρατούν τα σκήπτρα των αγαπημένων ποτών για τους Ελληνες

27/02/2024 | 10:23

Κρασί και μπίρα φαίνεται να αποτελούν τα αγαπημένα ποτά των Ελλήνων εντός αλλά και εκτός σπιτιού αφού περισσότεροι από ένας στους δύο Ελληνες τα προτιμούν σε σχέση με τα άλλα  οινοπνευματώδη, με τους περισσότερους μάλιστα να δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν ένα καλό κρασί ή μια ιδιαίτερη μπίρα.

Αλλωστε η ανάπτυξη των δύο αυτών αγορών τα τελευταία χρόνια με μεγάλο αριθμό προϊόντων, τόσο αναφορικά με αυτά της ζυθοποιίας, όσο και με τη μεγάλη πλέον ποικιλία σε εξαιρετικά ελληνικά κρασιά, έχει δημιουργήσει μια αγορά η οποία εκπαιδεύει τους καταναλωτές της.

Η έρευνα που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 9.565 ατόμων έδειξε ότι το 46% προτιμά μπίρα ή κρασί σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα με τον έναν στους δύο καταναλωτές (55%) να δηλώνει ότι αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για μπίρα ή κρασί καλής ποιότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπίρας το 2022 η παραγωγή μπίρας στην Ελλάδα έφτασε στα 565,34 εκατομμύρια λίτρα από 400,22 εκατομμύρια λίτρα το 2021, καταγράφοντας αύξηση περίπου 41% η οποία συνεχίστηκε και το 2023, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών ζυθοποιίας τη χρονιά που πέρασε οι πωλήσεις μπίρας σε όγκο έφτασαν στα 4 εκατομμύρια εκατόλιτρα στην εσωτερική αγορά και σε αυτό βοήθησε φυσικά και η αύξηση του τουρισμού αλλά και το γεγονός ότι ένα προϊόν που άλλοτε θεωρούνταν εποχικό, τώρα και από τους Ελληνες καταναλώνεται όλο τον χρόνο με την κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ελλάδα να ξεπερνά τα 35 λίτρα τον χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ελλήνων Ζυθοποιών.

Αύξηση κατανάλωσης

Την ίδια ώρα αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση κρασιού, με την κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 27 λίτρα και τους Ελληνες αργά αλλά σταθερά να αναζητούν πλέον επώνυμα κα εμφιαλωμένα κρασιά, εγκαταλείποντας το χύμα που ήταν για δεκαετίες πρώτο σε προτιμήσεις.

Οι έλληνες καταναλωτές είναι σαφώς περισσότερο «του κρασιού» και «της μπίρας» σε σχέση με τα οινοπνευματώδη, και προτιμούν να πίνουν περισσότερο όταν βγαίνουν έξω, παρά στο σπίτι, όπως δείχνει η έρευνα «Απόψεις, συνήθειες και στάσεις» (Φεβρουάριος 2024) μέσα από τη συνεχή Πανελλαδική Ερευνα YouGov Profiles που διεξάγεται στην Ελλάδα από τη Focus Bari και αφορά μεταξύ άλλων και τον ρόλο του αλκοόλ στις διατροφικές συνήθειες.

Η έρευνα που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 9.565 ατόμων έδειξε ότι το 46% προτιμά μπίρα ή κρασί σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα με τον έναν στους δύο καταναλωτές (55%) να δηλώνει ότι αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω για μπίρα ή κρασί καλής ποιότητας.

Οι καταναλωτές ηλικίας από 35 ετών και άνω είναι αυτοί που προτιμούν να καταναλώνουν κρασί και μπίρα με την αναλογία ανδρών και γυναικών να είναι περίπου ίδια (ένας στους δύο), ενώ στις ηλικίες έως 24 ετών υπερτερούν στις προτιμήσεις τα άλλα αλκοολούχα ποτά με ποσοστό 37%.

https://www.in.gr/

Αίγιο: Μεταφέρθηκε ξημερώματα στα δικαστήρια ο 47χρονος που πυροβόλησε 4 παιδιά, για την αποφυγή επεισοδίων

Πάτρα: Χαμός σε σχολική εκδρομή – Επιτέθηκαν σε μαθήτρια και την έστειλαν στο νοσοκομείο

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πιο δύσκολος αγώνας για τον πρώην Δήμαρχο Πατρέων Ανδρέα Φούρα – «Ελπίζω πως θα αντέξω»

Προφυλακίστηκε ο 47χρονος που πυροβόλησε τους 4 ανήλικους στο Αίγιο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο Άγγελος Φραντζής σε ηλικία 56 ετών

Αχαΐα: Τα έκανε “γυαλιά καρφιά” στα κρατητήρια – Έσπασε τα υδραυλικά και πλημμύρισε ο τόπος – Είχε συλληφθεί αρνούμενος αλκοτέστ