Ισλανδία: Οι Σοσιαλδημοκράτες νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών

01/12/2024 | 23:51

Οι Ισλανδοί Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν σήμερα έναντι του κόμματος της Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Μπιάρνι Μπενέντικτσον στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν μετά την κατάρρευση τον Οκτώβριο της συμμαχίας αριστεράς-δεξιάς που κυβερνούσε, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Μπροστά στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια, η αγοραστική δύναμη, η στέγαση και οι υπηρεσίες υγείας αποτέλεσαν τα βασικά κέντρα προβληματισμού των 268.000 ψηφοφόρων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, υπό την Κριστρούν Φροσταντότιρ, εξασφάλισε το 20,85 των ψήφων έναντι 19,4% για το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού, που κυβερνούσε στο πλαίσιο ενός συνασπισμού. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το κόμμα της Φιλελεύθερης Μεταρρύθμισης με ποσοστό 15,8%, σύμφωνα με το RUV.

Βάσει των ποσοστών αυτών, η σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία συγκεντρώνει 15 έδρες εκ των 63 εδρών στο κοινοβούλιο και βλέπει τις επιδόσεις της να διπλασιάζονται σε σύγκριση με τις κάλπες του 2021, όπου είχε εξασφαλίσει ποσοστό κοντά στο 10%.

«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανη για όλη τη δουλειά που πετύχαμε. Προφανώς, διαπιστώνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό», σχολίασε η Κριστρούν Φροσταντότιρ, σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο, όταν το αποτέλεσμα άρχισε να διαφαίνεται χθες το βράδυ.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, με 19,4% των ψήφων έναντι 24,4% το 2021, καταγράφει το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από την ίδρυσή του.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στα μέσα Οκτωβρίου την παραίτηση της κυβέρνησης που συνέθετε το κόμμα του, το κίνημα Αριστερά-Πράσινοι και το κόμμα της Προόδου (κεντροδεξιά), λόγω των διχασμών στον κυβερνητικό συνασπισμό σε σειρά θεμάτων, από την εξωτερική πολιτική έως τους αιτούντες άσυλο και την ενεργειακή πολιτική.

 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΟΚ: 21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Θρήνος στην Εγλυκάδα Πατρών

Πάτρα: Βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του – Τι “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Πέθανε ο δολοφόνος της Κωνσταντίνας Κουλούρη και της Ρεγγίνας Παπανδρέου

Πάτρα: Θλίψη για τον θάνατο του “γάτου” Νίκου Παπαδημητρόπουλου

Σοκ στην Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή την ώρα του ρεπορτάζ ο κάμεραμαν του ΑΝΤ1 Γιώργος Παυλάκης

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον περιφερειακό σύμβουλο Άρη Τηλιγάδη, που “έφυγε” μετά από μάχη με ασθένεια

Αχαΐα: «Έφυγε» αιφνίδια στα 51 του χρόνια ο γιατρός Αιμίλιος Τζούδας

Πάτρα: “Φως” στα αίτια θανάτου του 21χρονου στην Εγλυκάδα, που κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του – Σήμερα η νεκροψία