Η έλλειψη σιδήρου συνδέεται με προβλήματα θυρεοειδή στην εγκυμοσύνη

10/09/2016 | 06:00

​H ανεπάρκεια σιδήρου πιθανόν να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών του θυρεοειδούς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δείχνει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Endocrinology.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1.900 μέλλουσες μητέρες, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Η αξιολόγηση περιλάμβανε προσδιορισμό των επιπέδων φερριτίνης, καθώς και δεικτών που σχετίζονται με τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όπως τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα (anti-TPO), η ελεύθερη θυροξίνη (fT4) και η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη (TSH).

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ανεπάρκεια σιδήρου σε ποσοστό 35%. Μεταξύ αυτών, το 10% βρέθηκε να έχει αντιθυρεοειδικά αντισώματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις έγκυες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα σιδήρου ήταν 6%.

Αντίστοιχα, φάνηκε πως το 20% των εγκύων με ανεπάρκεια σιδήρου είχε ήπια αυξημένα επίπεδα θυρεοειδοτρόπου ορμόνης -ευρήματα συμβατά με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό-, ποσοστό που ανήλθε στο 16% στις γυναίκες που δεν εμφάνιζαν ανεπάρκεια σιδήρου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τόσο η επάρκεια σιδήρου όσο και η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου και την υγιή έκβαση της κύησης, ενώ σχολιάζουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου στην εγκυμοσύνη παραμένει σημαντικό πρόβλημα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εξετάσουν κατά πόσο η ανεπάρκεια σιδήρου και η διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς συνδέονται με εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί κατά πόσο η ανεπάρκεια σιδήρου πυροδοτεί την εμφάνιση αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ή αν συμβαίνει το αντίθετο.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Ποιος ήταν ο Άγιος Θεράπων που τιμάται σήμερα

Στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών η προβολή των ντοκιμαντέρ Discovery Channel και Channel 5 για την Αρχαία Ελίκη 

Δύο συστήματα αναβαθμισμένων drones η νέα δωρεά Αθαν. Λασκαρίδη για το Αιγαίο – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται τους μεγάλους δωρητές

Δήμος Ερυμάνθου: Συντονισμός για την αντιπυρική περίοδο

Συναγερμός στον Αμπελώνα: Αγρότης καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του

Κάννες 2025: Η Χάλι Μπέρι αναγκάστηκε να «αλλάξει» φόρεμα για την τελετή έναρξης

Οι μελισσοκόμοι προειδοποιούν για την ανησυχητικά υψηλή θνησιμότητα μελισσών

«Γρίφος» για τις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη – Επιμένει ο Ζελένσκι για τριμερή με Πούτιν και Τραμπ