Τι πρέπει να περιλαμβάνει το «φαρμακείο των διακοπών»

01/08/2017 | 23:51

Τι πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε ένα φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών και σε ποιες συνθήκες πρέπει να διατηρείται, ώστε να μην αλλοιωθούν τα σκευάσματα που μεταφέρει;

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, αντιισταμινικά, αντιμυκητιακές κρέμες, αλοιφές για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή μέδουσες, θερμόμετρο, αντηλιακά για παιδιά και ενήλικες και καταπραϋντικές κρέμες για τα εγκαύματα από τον ήλιο είναι μόνο μερικά από τα απαραίτητα είδη, που πρέπει να υπάρχουν σε ένα οργανωμένο φαρμακείο καλοκαιρινών διακοπών.

Όπως επισημαίνει ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, οι ταξιδιώτες είναι επίσης καλό να έχουν πάντα μαζί τους βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

Ακόμη, «για να αντιμετωπίσετε ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή σας συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας» σημειώνει και προσθέτει ότι χρήσιμες είναι επίσης οι οφθαλμικές σταγόνες για τυχόν ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών πχ, για την αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντριού μέλισσας.

«Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπελάκι. Μάλιστα, πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού τους. Όσο για το αντηλιακό, δεν ξεχνάμε ποτέ να το εφαρμόζουμε σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία» συμβουλεύει ο κ. Ευγενίδης.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. «Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες και όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες. Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο» καταλήγει ο κ.Ευγενίδης.

Πηγή: newsbeast.gr

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

Σήμερα η κηδεία του 43χρονου Περικλή που κατέληξε στο Νοσοκομείο Αιγίου-Είχε κατηγορηθεί για επίθεση σε γιατρό του ίδιου Νοσοκομείου