Ακτινοβολία Τσερενκόφ εντοπίστηκε για πρώτη φορά μέσα σε ανθρώπινο μάτι

16/01/2020 | 19:00

Εδώ και δεκαετίες, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο ανέφεραν ένα περίεργο φαινόμενο.

Ότι έβλεπαν ριπές φωτός στα μάτια τους, ακόμα και με τα μάτια κλειστά, για κλάσματα του δευτερολέπτου.

Κι ενώ η επιστήμη είχε αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο, επιβεβαιώθηκε τελικά πως είναι το φαινόμενο Τσερενκόφ ο υπαίτιος. Το ίδιο φαινόμενο δηλαδή που λαμβάνει χώρα μέσα στους πυρηνικούς αντιδραστήρες κάτω από το νερό!

Η ακτινοβολία Τσερενκόφ, που πήρε το όνομά της από τον σοβιετικό και τιμημένο με Νόμπελ (1958) φυσικό Πάβελ Τσερενκόφ, είναι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται όταν ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο περνά μέσα από ένα διηλεκτρικό μέσο με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα φάσης του φωτός στο συγκεκριμένο μέσο.

Ανιχνεύεται από τη χαρακτηριστική γαλάζια λάμψη της καρδιάς ενός πυρηνικού αντιδραστήρα κάτω από το νερό.

Ερευνητές του Norris Cotton Cancer Center χρησιμοποίησαν καινοτόμα συστήματα καταγραφής εικόνας για να καταγράψουν το φαινόμενο.

Όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Radiation Oncology», πρόκειται για οφθαλμό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακτινοθεραπεία και η εικόνα καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο για πρώτη ποτέ φορά στην επιστήμη.

Η έρευνα έχει μάλιστα και πρακτικές συνέπειες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η ακτινοθεραπεία, ειδοποιώντας για παράδειγμα τον γιατρό αν η ακτινοβολία βρήκε τον στόχο της.

Πηγή: newsbeast.gr

Αίγιο: Ο 43χρονος που ξυλοκόπησε γιατρό στο νοσοκομείο την Παρασκευή, πέθανε σήμερα στο ίδιο νοσηλευτικό ίδρυμα! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας – Αύριο η κηδεία του

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του