Σιγκαπούρη: Το εμβόλια mRNA πιο αποτελεσματικά

13/01/2022 | 13:56

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές της Σιγκαπούρης έκαναν έρευνα για την αποτελεσματικότητα του κάθε εμβολίου κατά του Covid-19, στη χώρα, γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos. 

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Υγείας της πόλης-κράτους, Ονγκ Γε Κουνγκ τόνσε ότι η έρευνα έδειξε πώς τα εμβόλια της Moderna και τηνςPfizer / BioNTech, που βασίζονται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικά από τα Sinopharm και Sinovac, που αναπτύχθηκαν από τα Κινεζικά εργαστήρια.

Συνολικά, 802 άνθρωποι πέθαναν από λοίμωξη Covid-19 σε νοσοκομεία στη Σιγκαπούρη το 2021. Μεταξύ των θυμάτων, τα 555 – ή το 69% – δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένα, ενώ τα άλλα 247 είχαν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις.

Η Σιγκαπούρη έχει ήδη εμβολιάσει πλήρως το 87% των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων της και το 47% από αυτούς έχει λάβει επίσης ενισχυτική αναμνηστική δόση

Ο υπουργός είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας ανά 100.000 μεταξύ των ατόμων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο Sinovac έφτασε, πέρυσι, στα 11. Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο Sinopharm, το ποσοστό αυτό ήταν 7,8 ανά 100.000. Ανά 100.000 εμβολιασθέντες με Pfizer / BioNTech, η αναλογία θανάτων μετρήθηκε σε 6,2 και  μόλις 1 με το εμβόλιο της Moderna.

Θέλοντας να μην ανησυχήσει όσους εμβολιάζονται με κινεζικά προϊόντα, ο Υπουργός Υγείας της Σιγκαπούρης σημείωσε πάντως ότι τα στοιχεία αυτά είναι μόνο ενδεικτικά γιατί αφορούν περιορισμένο δείγμα και  δεν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία και ο χρόνος εμβολιασμού.

«Ωστόσο, η κοινοποίηση αυτών των στατιστικών ενισχύει τις αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα, στον «πραγματικό κόσμο», των κινεζικών εμβολίων», γράφει η Les Echos. 

Με ώθηση από το Πεκίνο για πολιτικούς και διπλωματικούς λόγους, τα δύο κινεζικά εργαστήρια έχουν διανείμει, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bridge Consulting, 843 εκατομμύρια εμβόλια στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού και 116 εκατομμύρια σε αφρικανικά έθνη.

Θλίψη στην Πάτρα: “Εφυγε” στα 52 του ο γνωστός δικηγόρος Σπύρος Σορβατζιώτης – Το Σάββατο η κηδεία του

Καραμπόλα στην Πατρών-Πύργου – Επτά τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά (ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ)

Πάτρα: ΙΧ συγκρούστηκε με δίκυκλο γνωστού εμπόρου! Στο έδαφος ο άνδρας (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Μεθυσμένος αθλητής “στούκαρε” σε σταθμευμένο όχημα στην Ακτή Δυμαίων! (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Τραγωδία στην Καποδιστρίου – Βρέθηκε νεκρός 50χρονος στον ακάλυπτο πολυκατοικίας (ΦΩΤΟ)

Μια έκρηξη σε οικοδομή προκάλεσε το μακελειό στα Βορίζια – Πάνω από 2.000 σφαίρες έπεσαν – Κλείνουν σχολεία – Πανικός στα νοσοκομεία

Κουνάβης – Κατσιγιάννης αντιμέτωποι για την προεδρία της ΔΕΕΠ Ν.Δ. Αχαΐας – Ποιοι τους στηρίζουν

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Πότε παραδίδονται τα τελευταία χιλιόμετρα