Πάτρα: «Λειτουργία Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ» για άτομα με ψυχική αναπηρία

28/03/2023 | 14:40

Σε ανακοίνωση της Περιφερειακή Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, αναφέρονται τα εξής: 

Σύμφωνα με την  πρόσφατη επισήμανση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου 2022), οι παρατεταμένες κρίσεις που βιώνει η ανθρωπότητα – κοινωνικές, οικονομικές, υγειονομικές, πολεμικές συγκρούσεις και βία – έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και στην τοπική πραγματικότητα, τα αιτήματα και  οι ανάγκες  είναι πολλές. Η νέα εθελοντική δράση για την ψυχική υγεία, είναι η Ομάδα «ΕΥΕΞΙΑΣ», που αποτελεί πρωτοβουλία του Σωματείου Ατόμων με Ψυχική Αναπηρία Π.Ε. Αχαΐας «ΣΘΕΝΟΣ», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων και την υποστήριξη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» και του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Πρόκειται για μία ομαδική προσπάθεια, που περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες όπως διατάσεις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ασκήσεις χαλάρωσης και επαφή με ανοιχτούς χώρους κοντά στη φύση, επισκέψεις σε πάρκα, χώρους άθλησης και πολιτισμού. Είναι μία ανοικτή ομάδα που συμμετέχουν πρόσωπα με ψυχικές παθήσεις, υποστηρικτές και αρκετοί εθελοντές, διαφόρων ειδικοτήτων. Σημαντική συμβολή στην έναρξη των δραστηριοτήτων είχε η Αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων και η Διοίκηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, καθώς παραχώρησε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του Σταδίου.

Υπεύθυνος της εθελοντικής δράσης και συντονιστής της Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ» είναι ο κ. Αναστάσιος Αρνιακός, Κοινωνικός Λειτουργός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «ο Άγιος Ανδρέας» (τηλ. Επικοινωνίας: 6973629096). Βοηθοί συντονιστή είναι οι κ.κ. Βαρβαρέσος Ανδρέας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Μακρυγιάννης Ανδρέας, Πτυχιούχος Γυμναστικής Ακαδημίας, Μαγγαφάς Παναγιώτης, Κοινωνικός Λειτουργός, Βαφειάδης Γεώργιος, Ιατρός Παθολόγος, Χαλκιόπουλος Δημήτριος και Σιδέρη Αθανασία Στελέχη Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν. (τηλ. επικοινωνίας 2610 362127- Γραφείο Ομοσπονδίας) 

Στην Ομάδα «ΕΥΕΞΙΑΣ», τα μέλη, εκτός της βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης και της αναζωογόνησης, έχουν και κοινωνικά οφέλη μέσω της συνύπαρξης με άλλα πρόσωπα. Είναι τελικά μία διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας που αργά και σταθερά ελευθερώνει τους συμμετέχοντες από τα δεσμά του στίγματος. Βασικά συστατικά στοιχεία αυτής της ομάδας είναι η χαρά, το μοίρασμα και η ενσυναίσθηση, πολύτιμα και τα τρία για το ευ ζην όλων μας.

Δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδίας, κ. Α. Χαροκόπου, του Υπεύθυνου της δράσης και συντονιστή της Ομάδας «ΕΥΕΞΙΑΣ», κ. Α. Αρνιακού και του Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, κ. Α. Βαρβαρέσου έχουν αναρτηθεί στο site της Ομοσπονδίας (https://pomameadytnin.gr/%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%af%ce%bf-%cf%84%cf%…) και στη σελίδα του Facebook (https://www.facebook.com/POMAmea.DE.NIN)

«Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; – Μέρος Πρώτο» – Έρχεται στη μεγάλη οθόνη

Πάτρα: Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο – “Έφυγε” ο γνωστός γκαλερίστας Παναγιώτης Ζέρβας

Πάτρα: Στη φυλακή οι δύο από τους τρεις “νταήδες” των πεζόδρομων – Είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για τους πολίτες

Αχαΐα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου – Μυστήριο με τα αίτια θανάτου, έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Πάτρα: Άνδρες γνωστοί στη “νύχτα” έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους-Στη θέα του όπλου ο ένας εμβόλισε μοτοσικλέτα-Συνελήφθησαν τρία άτομα

Περιτονίτιδα και ισχαιμικό επεισόδιο έδειξε η νεκροψία του 43χρονου μποξέρ που γρονθοκόπησε ορθοπεδικό στο Αίγιο

Aποκλειστικό: Με δράση και καταγωγή από την Αχαΐα ο «Έλληνας Εσκομπάρ» της κοκαΐνης