Κορονοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή Pirola

31/08/2023 | 16:13

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.86 η οποία ονομάστηκε «Pirola», σύμφωνα με τον Μουν-Κιτ Λου, διεθνή συντάκτη του ιατρικού περιοδικού BMJ.

Στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του BMJ, ο Λου αναφέρει ότι η έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής σχετικά με την υποπαραλλαγή δείχνει ότι έχει τόσο μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων που θα μπορούσε να καταπονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί με άλλες παλαιότερες παραλλαγές του κορωνοϊού.

 Στο άρθρο του, ο Λου σημειώνει ότι ορισμένοι ερευνητές όπως ο Φρανσουά Μπαλού από το Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου, χαρακτηρίζουν το νέο στέλεχος ως την πιο εντυπωσιακή υποπαραλλαγή του κορονοϊού που αναπτύχθηκε μετά την Όμικρον.

Η υποπαραλλαγή έχει ανιχνευθεί στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Δανία. Τα κρούσματα περιλαμβάνουν άτομα που δεν είχαν ταξιδέψει πρόσφατα και δεν είχαν σχέση μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι η παραλλαγή έχει εδραιωθεί σε αυτές τις χώρες και πιθανότατα σε πολλές άλλες.

Ο Μπαλού επεσήμανε επίσης ότι η γενετική ποικιλομορφία που βρέθηκε στη νέα υποπαραλλαγή υποδηλώνει ότι κυκλοφορεί εδώ και αρκετούς μήνες. Σημειώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή περιέχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, η οποία βοηθά τον ιό να εισέλθει και να μολύνει άλλα κύτταρα. Τέτοιες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξουδετέρωση των αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον Λου και τον Κρίστιαν Άντερσεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps, η νέα υποπαραλλαγή έχει τα περισσότερα, αν όχι όλα τα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποπαραλλαγή είναι ακόμη τόσο καινούρια που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πόσο μολυσματική είναι, καθώς συνεχίζει να μεταλλάσσεται. Κανείς δεν γνωρίζει επίσης αν τα συμπτώματα που προκαλεί είναι χειρότερα από τις προηγούμενες παραλλαγές ή πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα σημερινά εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, ο Λου προτείνει στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη νέα υποπαραλλαγή και ίσως, να αρχίσουν να παρακολουθούν τους αριθμούς των λοιμώξεων, των νοσηλειών και των θανάτων.

Ο Δήμος Ζαχάρως υποδέχεται κινηματογραφική παραγωγή διεθνούς απήχησης στην παραλία του Καϊάφα

Επαναλειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Κάτω Αχαΐας μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ

Νίκος Ανδρουλάκης: Άριστοι στην κακοδιαχείριση και πρωταθλητές στα πρόστιμα

Συγχαρητήρια Τάκη Πετρόπουλου για τις επιτυχίες των γυναικείων ομάδων των ΝΕΠ και ΝΟΠ

Στη Ναυπακτία ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ – ΒΙΝΤΕΟ

Πανελλήνιες 2025: Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση μέσω sms για τις βαθμολογίες

Φιλανθρωπική βραδιά του ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών – ΦΩΤΟ

Ο Μοϊκανός: Στην άγρια φύση της Κορσικής