Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα self tests του παχέος εντέρου

30/10/2024 | 11:47

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους πολίτες το self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το self test για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, το οποίο αφορά τους πολίτες ηλικίας 50 έως 69 ετών, έχει προκαλέσει ανησυχία στους πολίτες, καθώς η θετικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, από τα 130.000 self test που διενεργήθηκαν, τα 1.000 βρέθηκαν θετικά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το θετικό self test ουσιαστικά ανιχνεύει την ύπαρξη αιμοσφαιρίνης στο έντερο και τονίζουν πως δεν πρέπει να επικρατήσει πανικός.

«Δεν είναι κάτι που πρέπει να τρομάζει τον κόσμο όταν το self test είναι θετικό. Η θετικότητα δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ανεύρεση κακοήθειας ή καρκίνου, είναι η θετικότητα στην εύρεση αίματος στα κόπρανα, που μπορεί να σχετίζεται σε μερικές περιπτώσεις με την ύπαρξη κάποιας κακοήθειας», είπε στο MEGA ο Χρήστος Κοντουβουνήσιος, συντονιστής διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

«Το τεστ απευθύνεται σε πολίτες που δεν έχουν συμπτώματα. Όποιος έχει συμπτώματα όπως αίμα, βλέννη, απώλεια βάρους, οφείλει να κάνει μία διερεύνηση με τον γιατρό του. Όταν το τεστ είναι αρνητικό είναι καθησυχαστικό και επαναλαμβάνεται σε 1 ή 2 χρόνια», συμπλήρωσε.

«Δεν χρειάζεται πανικός. Το τεστ ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα. Μπορεί να σημαίνει καρκίνος στο έντερο, αλλά και πολύποδες, ραγάδες, συρίγγια και αιμορροΐδες», ανέφερε ο γενικός χειρουργός Θεόδωρος Πιπέρος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κολονοσκόπηση είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να δείξει 100% εάν υπάρχει κακοήθεια ή βλάβη στο έντερο, ενώ σε κάθε περίπτωση το self test δεν αντικαθιστά τη συγκεκριμένη εξέταση.

Σε περίπτωση που το self test βγει θετικό, τότε ο πολίτης θα πρέπει να εξεταστεί από γαστρεντερολόγο, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν και πόσο άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει σε κολονοσκόπηση.

Πάτρα: Αδιανόητο περιστατικό – Έβαλαν εμπρηστικό μηχανισμό στο σπίτι του επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας σε περιστατικό που εμπλέκονται (ΦΩΤΟ)

Θρήνος στην Πάτρα: “Έφυγε” η δικηγόρος Τέτη Τζαμαλούκα – Την Παρασκευή η κηδεία της

Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου: Πότε παραδίδονται τα τελευταία χιλιόμετρα

Ξέσπασε ο Αντώνης Κανάκης: «13 ώρες εργασίας το 2025 σε μια ευρωπαϊκή χώρα και η Νίκη Κεραμέως με 1,3 εκατομμύριο»

Πάτρα: Νέο επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων – Έστησε καρτέρι για να εκδικηθεί επειδή τον έδειραν το Σάββατο

Αχαΐα: Άνδρας υπέστη ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια εργασιών, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Πάτρα: “Άγουροι” εκβιαστές με λίστα θυμάτων συμμαθητές τους – Ζητούσαν χρήματα για να μην τους ξυλοκοπήσουν και προκαλέσουν φθορές ακόμα και στα σπίτια τους!

Τούμπαρε ΙΧ – Ένα άτομο στο νοσοκομείο του Ρίου (ΒΙΝΤΕΟ)