YVES LONGCHAMP: «Μαύρη τρύπα» η Ελλάδα

08/08/2016 | 20:20

«Προσωπικά δεν βλέπω καμμία λύση στον ορίζοντα για την Ελλάδα. Όλοι οι δείκτες απέχουν πολύ από τού να δείχνουν προς την ανάκαμψη. Αντιθέτως, έχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα οδεύει προς νέα συμπίεση των οικονομικών δραστηριοτήτων και άρα έχουμε μία από τα ίδια». Υπεύθυνος Ερευνών στην ελβετική εταιρεία Ethenea Independent Investors (Schweiz) A.G., σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα La Libre Belgique, ο κ.Yves Longchamp δεν μασάει τα λόγια του.

«Στην Ελλάδα έναν χρόνο μετά το ψυχόδραμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, η οικονομία και ο προϋπολογισμός τα πάνε πολύ χάλια. Δεν βλέπουμε καμμία βελτίωση και η μακροοικονομική κατάσταση παραμένει δραματική. Η ανεργία βρίσκεται στο 23%, το ΑΕΠ παραμένει 26% πιο κάτω από το αντίστοιχο του 2009, οι επενδύσεις είναι ανύπαρκτες και η κατανάλωση βρίσκεται σε στασιμότητα. Ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει καμμία απολύτως ένδειξη που να δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Η χώρα οδεύει προς την ύφεση», τονίζει.

«Τεράστιο είναι και το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας στην Ελλάδα. Παρά την εσωτερική υποτίμηση, η παραγωγική μηχανή της χώρας παραμένει αδρανής, γιατί πάσχει από εξωστρέφεια και πρόσβαση σε εκτός Ελλάδος αγορές. Το ακανθώδες αυτό πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με νέες παραγωγικές και εξωστρεφείς επενδύσεις, αλλά πώς να γίνουν όταν κυριαρχεί η πολιτική αστάθεια… Ποιος θα επενδύσει σε μία χώρα όπου άλλα ψηφίζει το κοινοβούλιό της και άλλα γίνονται στην πράξη;

»Η Ελλάδα έχει γίνει μία «μαύρη τρύπα», στην οποία κανείς δεν βλέπει τί συμβαίνει. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για τον Αλ. Τσίπρα. Όσο δεν προχωράει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να βγει στις αγορές, θα εξαρτάται από μία υποθετική αναδιάρθρωση χρέους, η οποία –αν και όταν συμβεί– θα είναι δώρον άδωρον χωρίς επενδύσεις. Προσωπικά, στην παρούσα φάση δεν βλέπω λύση για την Ελλάδα», λέει ο Βέλγος ειδικός.

Και βέβαια, θα προσθέταμε εμείς, με την διοικητική ανικανότητα που την διακρίνει, η κυβέρνηση πέρα από την οικονομία διαλύει και τις κοινωνικές δομές. Με Πολάκηδες, Μπαλτάδες, Κυρίτσιδες και άλλους Φίληδες, ο δρόμος προς την Καθαρτήριο είναι για τα καλά ανοιχτός.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινάει σήμερα το πρόγραμμα για την παχυσαρκία με 30.000 δικαιούχους – Ποιοι θα λάβουν σήμερα και αύριο SMS

Κλειστή η Περιμετρική μέσα στις γιορτές από τους αγρότες – Έπεται κυκλοφοριακή κατάρρευση στην Πάτρα!

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε πινακίδα εμπορικού κέντρου (ΦΩΤΟ)

Αγρίνιο: Σμπαράλια έγινε αυτοκίνητο μετά από τροχαίο με εγκλωβισμό του οδηγού (ΦΩΤΟ)