Άμεση στήριξη στους σταφιδοπαραγωγούς

05/10/2021 | 09:32

 

Ο ιστορικός ρόλος της μαύρης σταφίδας στη θεμελίωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους καταδείχθηκε περίτρανα στο 1ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Δήμο Αιγιαλείας.

Αδιαμφισβήτητα είναι πολυδιάστατος ο ρόλος που διετέλεσε η μαύρη σταφίδα ως κυρίαρχο προϊόν για τις ελληνικές εξαγωγές συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας επί σειρά ετών.  

Στην σημερινή δύσκολη συγκυρία με τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία και οι οικονομικές συνθήκες σε διεθνές επίπεδο, οφείλουμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να μελετήσουμε σε βάθος τα γεγονότα, να αντλήσουμε ιδέες και έμπνευση για το μέλλον.

Ένα μέλλον, στο οποίο, η μαύρη σταφίδα θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει και πάλι, για να ανοίξει δρόμους ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας στον τόπο μας.

Αυτό όμως, προϋποθέτει, ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να στηριχθούν οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το προϊόν τους παραμένει αδιάθετο στις αποθήκες των συνεταιριστικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οι τιμές πολύ χαμηλές.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να λάβει μέτρα στήριξης των παραγωγών αλλά και των εξαγωγικών επιχειρήσεων και να αποτρέψει μια νέα σταφιδική κρίση.

Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης η κάλυψη του κόστους σε περίπτωση διαφοράς τιμής πώλησης με την τιμή αγοράς, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι παραγωγοι-μέλη της Παναιγιάλειας Ενώσεως (ΠΕΣ) και η απορρόφηση της φετινής παραγωγής σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής.

Οι σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας χρειάζονται ουσιαστική στήριξη με πράξεις, όπως άλλωστε και όλος ο αγροτικός κόσμος, εφόσον οι πάντες συνηγορούν στην άποψη ότι ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής είναι μοχλός οικονομικής ανάπτυξης.

Πλέον, είναι η ώρα των αποφάσεων για να γίνει και πάλι η μαύρη σταφίδα, ο «μαύρος χρυσός» όχι μόνο για την Αιγιάλεια αλλά για όλη την Πελοπόννησο. Ας διδαχθούμε από την ιστορία και ας ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο μας. Το οφείλουμε, πρωτίστως, στη νέα γενιά…

 

 (*) Η Κατερίνα Γρ. Σολωμού, είναι πολιτευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας, Καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας 

 

Κοινωνικός τουρισμός: 74.327 πήγαν διακοπές τον Ιούνιο με voucher της ΔΥΠΑ – Δημοφιλέστερος προορισμός η Εύβοια

Θ. Μπαρής: Επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Λυκείου Ερυμάνθειας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιδότηση 120.000 € για ελιές στο …αεροδρόμιο Ελευσίνας και για χασισοφυτείες στην Κρήτη

Mεγάλη φωτιά στη Βουρβουρού Χαλκιδικής – Ήχησε το 112 (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Θρήνος για την 33χρονη Αλεξάνδρα – Ήταν μητέρα δύο παιδιών

Κλιντ Ίστγουντ για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις: «Έκανα ό,τι μου άρεσε και έπρεπε να το αποδεχτεί η γυναίκα μου»

Ρούλα Πισπιρίγκου στις φυλακές Θηβών: Δεν κοιμάται και φοβάται πως θα την δηλητηριάσουν

Γαλλία: Δύο νεκροί από τον καύσωνα – Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός από το 1900