Αντιπλημμυρικά: Παρεμβάσεις πριν είναι αργά

23/11/2021 | 13:18

Το μείζον ζήτημα της κυβερνητικής αδράνειας στην υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ανά την επικράτεια και συγκεκριμένα σε περιοχές που επλήγησαν από καταστροφικές πυρκαγιές, παραμένει επίκαιρο, ενώ η κλιματική αλλαγή, εξακολουθεί να πλήττει και τη χώρα μας, με συχνές εξάρσεις.

Οι  καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την χώρα μας, έδειξαν την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και την πλήρη αδυναμία του λεγόμενου «επιτελικού» κράτους να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Δυο μόλις μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σάρωσαν τις πυρόπληκτες περιοχές. 

Μια απ’ αυτές, η Εύβοια επλήγη για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυόμιση μηνών. 

Την έκταση της κατάστασης περιγράφουν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης στις πληγείσες περιοχές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «τα πιο ουσιώδη -για την θωράκιση των περιοχών- αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται στο 0%. Η υπομονή εξαντλείται και τα περιθώρια πλέον έχουν τελειώσει».

Επειδή και πολλές περιοχές της Αχαϊας, αντιμετώπισαν ανάλογα εφιαλτικά φαινόμενα και η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για την αναγκαιότητα λήψης άμεσων και στοχευμένων αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην έρθουν αντιμέτωπες με νέες καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα, επιβάλλεται άμεσα να ξεκινήσουν οι αναγκαίες  παρεμβάσεις, πριν είναι αργά.

 

*Καθηγήτρια Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

 

Πάτρα: Νέος πρόεδρος στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Αλλαγή σκυτάλης μετά από χρόνια

Πάτρα: Θρήνος για 35χρονη από την Περιβόλα – Γέννησε το δεύτερο παιδάκι της και πέθανε 15 μέρες μετά!

Αχαΐα: Επιτέθηκαν σε μεταφορέα με ΙΧ – Προσπάθησαν να εμβολίσουν την μοτοσικλέτα του και στη συνέχεια τον ξυλοκόπησαν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον χαμό της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα – “Έφυγε” την ώρα που θήλαζε το μωρό της ΦΩΤΟ

Σοβαρό ατύχημα και χειρουργείο στο ΚΑΤ για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη – Αναρρώνει στο νοσοκομείο

Βαρύ πένθος για τον αιφνίδιο θάνατο της 35χρονης μητέρας από την Πάτρα που μόλις είχε γεννήσει – Τα πιθανά αίτια, συγκλονίζει η μητέρα της

Κατάρρευσε το σημείο που είχε υποστεί καθίζηση στην “111” – Αδύνατη η οδική σύνδεση της Δίβρης με την Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Αυτή είναι η αιτία θανάτου της 34χρονης από την Πάτρα δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό – Τι έδειξε η Ιατροδικαστική