Συνεχίζουν την αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

11/10/2022 | 13:39

Τo προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, κάθε άλλο παρά ψήγματα αισιοδοξίας μπορεί να δημιουργήσει στους πολίτες.

Λίγες ώρες μάλιστα αργότερα, ήρθε και η αντίδραση του Eurogroup, που ζητά σαφέστατα να μην επιλέγουν οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. οριζόντια μέτρα στήριξης, αλλά να επιλέγουν δημοσιονομικές πολιτικές που να στοχεύουν στη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης της Ν.Δ., όπως αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επιβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί η αφαίμαξη από τα εισοδήματα νοικοκυριών και  των επιχειρήσεων, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που βιώνουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνεχίζει δηλαδή η  κυβέρνηση  με μεθοδικότητα την αναποτελεσματική και συνάμα άδικη οικονομική πολιτική  της, παρότι είναι καθημερινά «ηλίου φαεινότερο» ότι επιβαρύνει δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των μικρομεσαίων και ευάλωτων νοικοκυριών.

Ακόμη, όπως προκύπτει από το προσχέδιο, υποτιμά την εξέλιξη του πληθωρισμού και τις επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, κινδύνους που επισημαίνει και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο,  με αποτέλεσμα να εκφράζονται ζωηρές ανησυχίες, ότι οι πολίτες τον επόμενο χρόνο θα μείνουν εντελώς απροστάτευτοι, καθώς και οι πόροι του ΕΣΠΑ, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, φαίνεται πως θα… κατευθυνθούν σε άλλους προεκλογικούς σκοπούς.

Οι λαϊκές ανάγκες, όχι μόνο θα συνεχίσουν να μην αντιμετωπίζονται, αλλά μετά τις τεράστιες αποκλίσεις που είχε το περσινό προσχέδιο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών από τον τελικό προϋπολογισμό, οι προβλέψεις εκτιμώνται εξαιρετικά αβέβαιες και η πιθανότητα νέων μέτρων, ορατή.

 

*Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, στέλεχος ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πάτρας

 

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Στην κυκλοφορία ξανά από την Πέμπτη η Περιμετρική

“Πάτρα Ενωμένη”: Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της παράταξης – Κ. Σβόλης: “Το 2028 θα είμαι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο” (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ στιγμές στον “αέρα” – Ο Θ. Κατερινόπουλος έσωσε σε live μετάδοση τον άνδρα που απειλούσε να πέσει από κτίριο στην Ομόνοια (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Πάτρα: Κορυφώνεται η αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Το μήνυμα της οικογένειάς της