Περιμένοντας την Λαγκάρντ

05/05/2023 | 08:59

 

 

Αντιμέτωπη με ένα κρίσιμο δίλημμα είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης  του Διοικητικού Συμβουλίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη φαίνεται να μην αφήνουν εναλλακτική σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων. Το θέμα είναι πόση θα είναι η αύξηση. Θα μας το πει η Κριστίν Λαγκάρντ νωρίς το απόγευμα.

Εάν η ΕΚΤ θέλει να εκπληρώσει την εντολή της να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να βλάψει την ανάπτυξη, η αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες φαίνεται αναπόφευκτη.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επιτόκιο των αναχρηματοδότησης είναι σήμερα 3,5%, ακόμη και άλλες 50 μονάδες περισσότερο, θα το έφερναν σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά υψηλό.

Η επίδραση στον τραπεζικό δανεισμό θα  είναι σημαντική. Διότι αν επιδεινωθεί  ο δανεισμός, επιβραδύνεται σε κάποιο βαθμό και η παραγωγική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας διανύει μια ιδιαίτερη στιγμή δεδομένων των ανησυχιών που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κρίση του 2008-09 δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη και σήμερα το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό δίκτυο είναι ακόμα πιο διασυνδεδεμένο.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται προσοχή, που σίγουρα δεν είναι η αύξηση των επιτοκίων, η οποία κινδυνεύει να δημιουργήσει περαιτέρω αναταραχή σε έναν ανήσυχο οικονομικό κόσμο που ήδη βρίσκεται σε αναταραχή.

Είδαμε επίσης σε αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια, τα κρατικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους υποτιμώνται με κίνδυνο να υπάρξουν ζημιές.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο βρισκόμαστε σε ένα οικονομικό πλαίσιο στο οποίο οι κανονικές παράμετροι παραπαίουν. Η χθεσινή απόφαση της Fed, παρά την αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων, ανοίγει μια χαραμάδα για πιθανό κλείσιμο του κύκλου αύξησης. Στο ανακοινωθέν της η Fed δεν αναφέρει, όπως τον Μάρτιο ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις, παρά μόνο ότι θα παρακολουθεί τα δεδομένα. Για να δει αν θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις.«Θα αξιολογηθεί η πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών τις επόμενες εβδομάδα και μήνες»αναφέρει. Σε μια απλή μετάφραση αυτό θυμίζει τη διατύπωση που χρησιμοποίησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όταν σταμάτησε τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2006.

Είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλους ώμους και μπορούν να αντέξουν οικονομικά λάθη αξιολόγησης, η Ευρώπη πολύ λιγότερο.

Για τα νοικοκυριά επίσης, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα συνεχίζεται να αυξάνεται.Το ίδιο και τα έξοδα στέγασης.

Πρόκειται για στοιχεία που έχουν οδυνηρό αντίκτυπο πάνω από όλα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των συνολικών δαπανών μιας οικογένειας και για τα οποία είναι δύσκολο να εξοικονομηθούν χρήματα.

https://www.naftemporiki.gr/

Πάτρα: Λήξη συναγερμού για τη νεαρή που απειλούσε να πέσει από ταράτσα – ΝΕΟΤΕΡΑ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Βρέθηκε η τσάντα της 16χρονης Λόρας στου Ζωγράφου – Καλοστημένο σχέδιο για να φύγει από το σπίτι της “βλέπουν” οι αρχές

Κακοκαιρία στην Πάτρα: Απόκοσμες εικόνες στην παραλιακή του Ρίου – Η θάλασσα “μπήκε” στα σπίτια – Πλημμύρα στην Πλαζ ΦΩΤΟ

Πάτρα: 50χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του – Βρέθηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι

Πάτρα: Άγιο είχαν οι νεαροί που τούμπαρε το ΙΧ τους τα ξημερώματα στην Ακτή Δυμαίων -ΦΩΤΟ

Πάτρα: Το «θρίλερ» με την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρας – Τι λένε ο πατέρας και η φίλη της αγνοούμενης

Από την Πάτρα η 19χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Κορινθία – Δεύτερο χτύπημα για την οικογένεια

Πάτρα: Οργισμένοι οι συγγενείς του 30χρονου Κ. Μπασιλάρη απειλούν με αντίποινα