Ποια ανάπτυξη την εποχή της “διαρθρωτικής αβεβαιότητας”

31/05/2023 | 22:20

 

Στη γρήγορα μεταβαλλόμενη εποχή μας τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο από επιχειρήσεις, επενδυτές αλλά και κυβερνήσεις…

Αν θυμάμαι καλά, τον όρο «διορθωτική αβεβαιότητα» τον χρησιμοποίησε πολύ εύστοχα ο Μωχάμεντ Ελ Εριάν, πρόεδρος του Queens College στο Πανεπιστήμιο Καίμπριτζ και σύμβουλος των εταιριών Allianz και Gramarey. Και με τον όρο αυτόν, ο έγκριτος οικονομολόγος και χρηματοοικονομικός αναλυτής, ήθελε να τονίσει με έμφαση ότι το παγκόσμιο περιβάλλον είναι αυτό της μεταβλητότητας. Μία μεταβλητότητα εξάλλου που έχει και σοβαρό τεχνολογικό περιεχόμενο, ανατρεπτικό κατεστημένων καταστάσεων. Τόσο στο επίπεδο της γραφειοκρατίας όσο και στο αντίστοιχο της διαπλοκής

Τον τελευταίο καιρό έτσι, κάποιοι παρατηρητές δεν αποκλείουν ένα νέο παγκόσμιο κραχ, αν οι Ρεπουμπλικάνοι επιβάλλουν φρένο στην ξέφρενη πορεία του αμερικανικού δημοσίου χρέους, ενώ άλλοι προβλέπουν πολιτική συμφωνία και καλύτερες ημέρες για τις αγορές.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές προβληματίζονται με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων και θεωρούν ότι  η αμερικανική οικονομία διέπεται από διαθρωτικές αβεβαιότητες, οι οποίες έχουν και τις ανάλογες επιπτώσεις στο ήδη θολό διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Επιπλέον ο Ελ Εριάν εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα (FED) δεν λειτουργεί καθησυχαστικά γιατί πολύ απλά παρουσιάζει ανεπάρκεια στρατηγικού σχεδιασμού. Ακολουθεί δε μια ξεπερασμένη νομισματική πολιτική σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές νομισματικό περιβάλλον.

Είναι δε σαφές ότι οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, θα επηρεάσουν και τα ευρωπαϊκά πράγματα, με ήδη όπως γράψαμε άστατο το μέλλον του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος και της οικονομικής ένωσης στην ευρωζώνη.

Από την άλλη πλευρά η πορεία της διεθνούς οικονομίας γίνεται λιγότερο ελαστική, η αγορά εργασίας είναι κινούμενη άμμος και η ανασυγκρότηση των αλυσίδων εφοδιασμού αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με την πορεία της παγκοσμιοποίησης.

Παραμένουν επίσης ανοικτά το θέμα του πληθωρισμού, η ενεργειακή μετάλλαξη και η ταχύτατη ανάπτυξη της αμφισβητούμενης τεχνητής νοημοσύνης.

Όταν επίσης διεθνή και έγκυρα μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα πότε θα γίνει «ο αναπόφευκτός πόλεμος» για την Ταϊβάν, η μόνη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι οι καιροί μας είναι εξαιρετικά άστατοι. Και όταν ο καιρός είναι άστατος, αλλά με σημαντικές αλλαγές, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές και κυρίως να ενισχύουν την προσαρμοστικότητά τους.

Ακόμα περισσότερο, οι ορίζοντες θα πρέπει να ανοίξουν, ιδιαίτερα δε στην ελληνική οικονομία, η οποία όλο και περισσότερο εξαρτάται από τη διεθνή συγκυρία. Τουρισμός, Ναυτιλία, εξαγωγές, ενέργεια, πληθωρισμός, νομισματική σταθερότητα και επενδυτική εμπιστοσύνη, είναι τομείς που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις και τη συγκυρία που δημιουργούν.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου έτσι το εκλογικό σώμα , για μιαν ακόμη φορά, θα επιβεβαιώσει ότι στην παρούσα φάση της «διαρθρωτικής αβεβαιότητας», προκρίνει τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα και τη διαχειριστική συνέπεια που εξασφαλίζουν σταθερότητα σε άστατους καιρούς.Παρά τα όποια σφάλματα διακυβέρνησης.

Σταθερότητα και κανονικότητα, δεν σημαίνουν όμως παραμονή σε στρεβλώσεις του παρελθόντος. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Στη σημερινή Ελλάδα, είναι αναγκαίες τολμηρές μεταρρυθμίσεις, σε ζωτικούς τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η Παιδεία, το Φορολογικό Σύστημα, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η καθιέρωση συστήματος αξιολόγησης για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σε περιόδους διαρθρωτικών αλλαγών με παγκόσμιο χαρακτήρα και περιεχόμενο, οι συνθήκες διακυβέρνησης και οργάνωσης της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας αλλάζουν. Και όπως έλεγε ο μεγάλος Τζων Μαίηναρντ Κέϋνς, «όταν οι συνθήκες αλλάζουν κύριε, αλλάζω και εγώ γνώμη». Ας το καταλάβουν αυτό οι βαρύγδουποι «φορείς της προόδου». Είναι πολύ απλό. 

 

Πάτρα: Η φωνή αγωνίας της μάνας “Σώστε το γιό μου” – Ο Μάριος είναι διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του Ρίου και ο ΕΟΜ απορρίπτει το αίτημα της μεταμόσχευσης!

Πάτρα: Μεγάλη φωτιά σε γνωστή επιχείρηση στην περιοχή του Γλαύκου (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: 23χρονος διέφυγε από την Ψυχιατρική του Ρίου και ταμπουρώθηκε σε μπαλκόνι – Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων

Πάτρα: Ποιος είναι ο 48χρονος που βρέθηκε κρεμασμένος στις φυλακές Αγίου Στεφάνου

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του