Πάτρα: Η Χριστιανική Στέγη διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Βερίτη

26/02/2016 | 14:48

Την προσεχή  Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 6.30 μ.μ. στην  αίθουσα ομιλιών της Χριστιανικής Στέγης Πατρών, Παντανάσσης 61, διοργανώνεται Αφιερωματικη Εκδήλωση Μνήμης “Ζητώντας το Φως”, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 Χρόνων από τη γέννηση του Ποιητού “Γ. Βερίτη” -Αλέξανδρου Γκιάλα. 

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Πάτρα: Η Χριστιανική Στέγη διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Βερίτη

Ο Αλέξανδρος Γκιάλας (Ελάτα Χίου, 1915 – Αθήνα, 5 Μαΐου 1948) ήταν Έλληνας ποιητής, Θεολόγος, μεταφραστής, διηγηματογράφος και λογοτεχνικός κριτικός, γνωστός με το φιλολογικό ψευδώνυμο «Γ. Βερίτης». Σε ηλικία 16 ετών εισάγεται στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνδέθηκε με την Αδελφότητα Θεολόγων «Η Ζωή». Η θεματολογία του έργου του, ιδίως του ποιητικού, είναι σχεδόν αποκλειστικά θρησκευτική. Τα ποιήματα είναι έντονα λυρικά, με αυστηρά παραδοσιακή τεχνοτροπία (έμμετροι, ομοιοκατάληκτοι στίχοι) αλλά σε λαϊκή, ζωντανή δημοτική γλώσσα. Μέσα στον συναισθηματικό λυρισμό ωστόσο κατορθώνει και ενσωματώνει την πίστη και την ιδεολογία του, καθώς ο ίδιος είχε διακηρύξει ότι ήταν εναντίον του δόγματος «η τέχνη για την τέχνη». Τίτλοι αντιπροσωπευτικών του ποιημάτων: «Ζητώντας το Φως», «Αλήθειες», Ο `Υμνος των φοιτητών», «Ο Αναστάσιμος», «Τρεις φωνές», «Ποιος άλλος;». Τίτλοι διηγημάτων: «Ο Γησίλας», «Κάθε Πάσχα», «Ο φαροφύλακας». Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν σε τραγούδια. Στο νησί του, τη Χίο, ο Γ. Βερίτης τιμάται με δύο προτομές.

Πάτρα: Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά σε δασική έκταση κοντά στο Σούλι (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

Αχαΐα: Στο νοσοκομείο τετραμελής οικογένεια μετά από σοβαρό τροχαίο (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Ο 21χρονος οδηγός της μηχανής πήγε να καταθέσει υπέρ του 25χρονου, αλλά συνελήφθη για εμπρησμό – Είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης – Επιβεβαιώνει η ΕΛ.ΑΣ

Ένας από τους κορυφαίους Αχαιούς αθλητές είναι ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στην Πλαζ

Πάτρα: Η πόλη έχασε τον μηχανοδηγό της! Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατό του

Nέα απόφαση: Ποιες περιοχές της Πάτρας και της Δυτ. Αχαΐας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – ΛΙΣΤΑ

Πάτρα: Κάθονταν στην αυλή και τους έπεσε στο κεφάλι ένα δένδρο – Τρεις τραυματίες

Σύλληψη 22χρονου για βιασμό 66χρονης σε χωριό της Ηλείας! Τι φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς