Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την Κλιματική Αλλαγή

14/11/2019 | 15:56

 

Πιλοτικές δράσεις που αποσκοπούν στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό επίπεδο, πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως εταίρος του προγράμματος LIFE Integrated Projects Climate Action (LIFE-IPAdaptInGR) με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2019 στην Αθήνα.

Το «LIFE-IPAdaptInGR» αποσκοπεί στην υποστήριξη της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠεΣΠΚΑ) για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, με κατάλληλες, μεταξύ άλλων, Πιλοτικές Δράσεις σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόκειται να υλοποιήσει τρεις πιλοτικές δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 1.004.042 ευρώ και με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης οκτώ ετών, λαμβάνοντας υπόψη και δυσμενή κλιματικά δεδομένα. Οι πιλοτικές αυτές δράσεις αφορούν:

– την οριοθέτηση τμημάτων του ποταμού Ινάχου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

– την υλοποίηση έργων για την προστασία της παράκτιας ζώνης, μήκους περίπου 1000μ., στην παραλία Καλαμακίου του Δήμου Δυτικής Αχαΐας στην Π.Ε. Αχαΐας και

 

– την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα Δημοτικά Διαμερίσματα Περιστερίου και Γερακίου του Δήμου Ήλιδας στην Π.Ε. Ηλείας.

Κατά την συνάντηση, την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε έλεγχος του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου από εκπροσώπους του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (EASME), ενώ την Τρίτη 12 Νοεμβρίου διεξήχθη η δεύτερη συνάντηση εργασίας της Ομάδας Συντονισμού Πιλοτικών Δράσεων. Η ομάδα έργου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε τις πιλοτικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, τις συνεργασίες και τις επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και την πορεία προετοιμασίας των Πιλοτικών Δράσεων.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας της ΠΔΕ Λάμπρος Δημητρογιάννης, η ενσωμάτωση δυσμενών κλιματικών σεναρίων στο σχεδιασμό έργων και μελετών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της τρωτότητας περιοχών που καθίστανται ευάλωτες σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Το έργο LIFE-IPAdaptInGR, εκτός του οφέλους από την υλοποίηση των πιλοτικών δράσεων, αποσκοπεί και στη μεταφορά της τεχνογνωσίας, των εμπειριών και των αποτελεσμάτων, που θα αναπτυχθούν/αποκτηθούν, σε άλλες περιφέρειες και δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες αρνητικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και καθιστά την υλοποίησή του από την ΠΔΕ πιλοτικό οδηγό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε Περιφερειακό επίπεδο.

Οι φορείς που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Δράσεις είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πράσινο Ταμείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κατερίνης, ο Δήμος Κομοτηνής, ο Δήμος Ρόδου, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, ενώ συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πάτρα: Απαγόρευσαν το κολύμπι στο Ρίο με απόφαση του 2004 ! Έντονες αντιδράσεις των κατοίκων

Πάτρα: «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε» – Πολυπληθές συλλαλητήριο για τα 3 χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Απίστευτες εικόνες στον Λυκοχορό με το βουνό να ολισθαίνει- “Φύγετε από το σπίτι, κινδυνεύετε” ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για το θάνατο του 19χρονου Γεωργίου Γαλάνη

Πάτρα: Σήμερα η κηδεία της Κατερίνας Βεναρδάκη

Πάτρα: Θρήνος για την Αγγελική Γεωργοπούλου

Σοκαριστικό τροχαίο στα Καλάβρυτα: Νεαρή καρφώθηκε σε δέντρο – Το αυτοκίνητο έπεσε σε πλαγιά και διαλύθηκε (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Στα “δίχτυα” της Ασφάλειας επαγγελματίες… διαρρήκτες – Σε πόσες και ποιες υποθέσεις εμπλέκονται