Θετικός ο Νικήτας Κακλαμάνης στην ανάκτηση των φωτογραφιών από την εκτέλεση των 200 στην Καισαριανή

16/02/2026 | 15:02

Θετικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης σχετικά με την ανάκτηση των φωτογραφιών που εικάζεται ότι απεικονίζουν τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή. 

Η Βουλή των Ελλήνων θα εμπλακεί στην απόκτηση των ιστορικών φωτογραφιών, εφόσον ελεγχθεί και αποδειχθεί η γνησιότητά τους έκανε γνωστό ο Νικήτας Κακλαμάνης. Την ερχόμενη Πέμπτη στην Διάσκεψη των Προέδρων ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι θα ζητήσει την εξουσιοδότηση για να εμπλακεί η Βουλή των Ελλήνων στην απόκτησή τους, κάτι που πιστεύει – όπως είπε – ότι θα του παρασχεθεί ομοφώνως.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, επισήμανε ότι υπάρχει διεθνής νομοθεσία όπου απαγορεύεται η εμπορία τεκμηρίων πολέμου, κάτι που όπως σημείωσε εάν ισχύει απαγορεύεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να κάνει την σχετική δημοπρασία.

Ο κ. Κακλαμάνης, σημείωσε ότι πρωτίστως, αρμόδιο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού που όπως γνωρίζει έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση και όχι η Βουλή των Ελλήνων, αλλά η Βουλή επειδή έχει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων ασφαλώς θα εμπλακεί σε αυτή την διαδικασία απόκτηση αυτού του Ιστορικού ντοκουμέντου.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή – πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αποκτηθούν οι φωτογραφίες αυτές από το Ίδρυμα για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό της Βουλής των Ελλήνων, είπε ότι το Ίδρυμα δεν έχει προϋπολογισμό, έχει όμως η Βουλή των Ελλήνων η οποία και θα ενεργήσει. Ανάλογη, αλλά ορθή, επιστολή, δηλαδή να κινηθεί η Βουλή των Ελλήνων και όχι το Ίδρυμα, έλαβε σήμερα ο κ. Κακλαμάνης από το ΚΚΕ.

Για το ζήτημα των φωτογραφιών που φέρονται να απεικονίζουν τους 200 εκτελεσθέντες της Καισαριανής τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το πρωί της Δευτέρας (16.02.2026). Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι πρέπει να αποκτηθούν από το ελληνικό κράτος, εφόσον αποδειχθεί η γνησιότητά τους. Όπως είπε, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την απόκτησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί πως πρόκειται για αυθεντικό υλικό.

ΠΗΓΗ

Πάτρα: Στις φλόγες σπίτι στην Περιβόλα – Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στο σημείο (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) – ΝΕΟΤΕΡΑ

ΕΣΗΕΑ: Τα αποτελέσματα των εκλογών, ποιοι εκλέγονται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Τραγωδία στην Πάτρα: Δύο αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους

Πάτρα: Γερό τρακάρισμα στα Μποζαΐτικα – Ενεπλάκησαν τρία οχήματα (ΦΩΤΟ)

Θλίψη στην Πάτρα: “Έφυγε” η Τζένη Λιμάρ

Πάτρα: Καταγγελία-σοκ από μητέρα αυτιστικού παιδιού – Εκπαιδευτικός του έριξε χαστούκια – Δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Άνδρας έπεσε από ύψος δύο μέτρων – Μεταφέρεται στο νοσοκομείο

Γεωργιάδης σε Κωνσταντοπούλου: «Πήγε με robe de chambre στο ΑΤ για να μου κάνει μήνυση και έγινε ρεζίλι»