Της Κατερίνας Σολωμού, μέλους Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δηλώνοντας ότι με πρωτοβουλία του θα το αλλάξει. Η αλήθεια είναι πως το ΠΑΣΟΚ άνοιξε πρώτο τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, θέτοντας στο τραπέζι ζητήματα, όπως η αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, το οποίο εργαλειοποίησε σε όλο της το μεγαλείο η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 σχετικά με την παιδεία.
θα πρέπει να δούμε μια ουσιαστική όψη του ζητήματος.
Ο πρωθυπουργός δεν ανέλαβε μια θεσμική αλλά μια υποκριτική πρωτοβουλία.
Η παρούσα Βουλή είναι προτείνουσα, δηλαδή μπορεί να αποφασίσει ποιες διατάξεις θα αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή. Εφόσον η προτείνουσα Βουλή υποδείξει προς αναθεώρηση αναθεωρητέα άρθρα με πλειοψηφία 180 βουλευτών, η επόμενη Βουλή μπορεί να τα αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Τούτο ισχύει και αντιστρόφως. Εάν η τωρινή Βουλή στείλει προς αναθεώρηση άρθρα με 151 ψήφους η επόμενη θα χρειαστεί 180 ψήφους για να τα αναθεωρήσει.
Τι πιθανότητες υπάρχουν να συγκροτηθούν από την παρούσα Βουλή πλειοψηφίες 180 βουλευτών; Τι πιθανότητες υπάρχουν να σχηματιστούν ανάλογες πλειοψηφίες από την επόμενη Βουλή; Η απάντηση είναι γνωστή και τη γνωρίζει πολύ καλά και ο κ. Μητσοτάκης. Τότε γιατί ανοίγει το θέμα;
Όχι από ενδιαφέρον για το Σύνταγμα, ούτε από θεσμική προσήλωση. Εξάλλου σε αυτά τα ζητήματα έχει δώσει εξετάσεις και κόπηκε. Η χρήση του άρθρου 86, για να αποφύγουν πιθανές συνέπειες, οι κ.Καραμανλής, Βορίδης, Αυγενάκης, αποτελεί θλιβερό παράδειγμα.
Τι απομένει; Η ελπίδα του κ. Μητσοτάκη ότι με αυτήν τη μεθόδευση θα πιέσει το ΠΑΣΟΚ, σύροντας το στις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Μόνο που τον περιμένει μια έκπληξη. Τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τη δικές του ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Και τότε θα είναι η Νέα Δημοκρατία που θα κληθεί να τοποθετηθεί απέναντι στη δική μας πρόταση.
