Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ασκεί το ΚΚΕ, λίγες ημέρες μετά το πολύνεκρο εργατικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε πέντε εργάτριες. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη νομοθετική επικύρωση της λεγόμενης «Κοινωνικής Συμφωνίας» που υπέγραψε με τους εργοδότες και την ηγεσία της ΓΣΕΕ.
«Κρίκος στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης»
Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο αποτελεί «έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της καπιταλιστικής κερδοφορίας», η οποία –σύμφωνα με το κόμμα– ευθύνεται για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και για εργοδοτικά εγκλήματα.
Καταγγελία για εφαρμογή αντεργατικών νόμων
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι πίσω από τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, κρύβεται η επιδίωξη να εφαρμόζονται πλήρως, μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όλες οι αντεργατικές διατάξεις προηγούμενων νόμων.
Όπως σημειώνει, οι ρυθμίσεις αυτές έχουν οδηγήσει στο «ξήλωμα» του εργάσιμου χρόνου, στην εντατικοποίηση της εργασίας και, τελικά, σε σοβαρά εργατικά δυστυχήματα.
Αιχμές κατά της ΓΣΕΕ
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη στάση της ΓΣΕΕ, με το ΚΚΕ να καταγγέλλει ότι η υπογραφή της ηγεσίας της σηματοδοτεί τον «οριστικό ενταφιασμό» του αιτήματος για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα συνδικάτα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ λειτουργεί ως «τοποτηρητής των συλλογικών διαπραγματεύσεων», έχοντας διαχρονικά στηρίξει κυβερνητικές πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων.
«Όχημα καταστολής και χειραγώγησης»
Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις θα αποτελέσει εργαλείο καταστολής, χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των εργατικών διεκδικήσεων, ενώ θα εντείνει την εκμετάλλευση και την εντατικοποίηση της εργασίας.
Παράλληλα, κάνει λόγο για διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, δημιουργώντας –όπως αναφέρει– το έδαφος για νέα εργατικά δυστυχήματα, κάνοντας αναφορά σε περιπτώσεις όπως η «Βιολάντα» και τα «Τέμπη».
Κάλεσμα σε αγώνα
Κλείνοντας, το ΚΚΕ δηλώνει ότι η κυβέρνηση «να είναι σίγουρη πως και αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί» μέσα από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων για συλλογικά δικαιώματα, Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς.
