Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού διοργανώνει κύκλο πέντε διαλέξεων ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, με τίτλο ‘Αποτυπώματα ιστορίας και πολιτισμού’, από τα τέλη Νοεμβρίου 2025 έως τα τέλη Απριλίου 2026 με την επιμέλεια της Κωνσταντίνας Ακτύπη αρχαιολόγου και της Γιώτας Καΐκα-Μαντανίκα ιστορικού-φιλολόγου.
Μετά την πρώτη διάλεξη που πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Πετρόπουλο, Δρ Αρχαιολόγο, Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων, με θέμα «Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση» και τη δεύτερη διάλεξη με θέμα «Η ερωτική συνομιλία στον αττικό μελανόμορφο ρυθμό» από τη Μάγια Κόμβου, Αρχαιολόγο της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού, ακολουθεί η τρίτη διάλεξη από το Δημήτρη Σταθακόπουλο, Δρα Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγο, Νομικό, διπλωματούχο Βυζαντινής μουσικής, με θέμα «Ο καθημερινός βίος των Πελοποννήσιων Αχαιών επί Οθωμανοκρατίας», στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας (Καραϊσκάκη 153, ισόγειο, (μεταξύ Πατρέως και Γεροκωστοπούλου) την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 8μμ.
Ποια ήταν τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων την περίοδο της Οθωμανοκρατίας σχετικά με τη γέννηση, το γάμο, το θάνατο; Tί έτρωγαν, πώς διασκέδαζαν στην καθημερινή τους ζωή αλλά και στα σινάφια τους; Ποια πρόσωπα έμελλε να ξεχωρίσουν, ως Αγωνιστές, στη Φιλική Εταιρεία; Ποια ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στην προδοσία του Άγγλου Προξένου Green; Μια ομιλία που θα ζωντανέψει ελκυστικές στιγμές του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος του τόπου μας.
Για τη συμμετοχή στον κύκλο διαλέξεων (6/2, 13/3, 3/4 2026) και την περιήγηση, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση για κάθε διάλεξη ξεχωριστάστη γραμματεία του συλλόγου στο 2610.622250 (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ) & στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες, καθώς και στο [email protected]. Οι διαλέξεις απευθύνονται στους υποστηρικτές της οργάνωσης. Θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις.
