Κραν Μοντανά: Ιταλοί, Γάλλοι και Πολωνοί οι περισσότεροι τραυματίες

02/01/2026 | 16:53

Σε μία από τις πιο πολύνεκρες τραγωδίες των τελευταίων ετών στην Ελβετία εξελίσσεται η έκρηξη και η πυρκαγιά που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς (01.01.2026) στο μπαρ Constellation, στο πολυτελές χιονοδρομικό θέρετρο Κραν Μοντανά.

Η επόμενη μέρα της έκρηξης και της φονικής πυρκαγιάς στο μπαρ Le Constellation βρίσκει το Κραν Μοντανά της Ελβετίας βυθισμένο στο πένθος και τους συγγενείς θυμάτων και εγκαυματιών να ζητούν, απαντήσεις. Δεκάδες αγνοούνται, μεταξύ των οποίων είναι και μία 15χρονη Ελληνίδα.

aderfos elvetia

Δύο είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Το πρώτο είναι η ταυτοποίηση των θυμάτων. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι «περίπου 40 άνθρωποι» έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το ιταλικό ΥΠΕΞ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 47. Παράλληλα περίπου 100 είναι οι τραυματίες, κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 15 έως 25 ετών και φέρουν εγκαύματα στο 60% ή και περισσότερο του σώματος. Ως προς τις εθνικότητες των τραυματιών 14 ειναι Πολωνοί, 13 Ιταλοί – ανάμεσά τους ένα κορίτσι σε κωματώδη κατάσταση και άλλοι έξι αγνοούνται με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί –  και 9 είναι Γάλλοι. 

Το πρώτο όνομα θύματος από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς στο μπαρ Le Constellation στο Κραν Μοντανά δόθηκε στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τον Ιταλό έφηβο παίκτη του γκολφ Εμανουέλε Γκαλεπίνι, όπως ανακοίνωσε η Ιταλική Ομοσπονδία Γκολφ, επιβεβαιώνοντας ότι ο νεαρός αθλητής συγκαταλέγεται στους περίπου 40 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό περιστατικό.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και νεαρός ποδοσφαιριστής της Μετς. Ο 19χρονος Ταχίρις Ντος Σάντος, από το Μον-Σεν-Μαρτέν στη Μερτ-ε-Μοζέλ, υπέστη σοβαρά εγκαύματα και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για εξειδικευμένη θεραπεία.

Το δεύτερο ζητούμενο αφορά τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς. Οι αρχές έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επίθεσης ή έκρηξης και εξετάζουν το σενάριο μιας εκτεταμένης φωτιάς που εξαπλώθηκε ταχύτατα, οδηγώντας σε γενικευμένη ανάφλεξη σε έναν κατάμεστο, κλειστό χώρο, από αμέλεια ή απροσεξία. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται το υπόγειο με την ξύλινη οροφή, τα εύφλεκτα υλικά και μαρτυρίες για «κεράκια γενεθλίων» πάνω σε σαμπάνιες, ενώ ευθύνες θα αναζητηθούν και από τους Γάλλους ιδιοκτήτες του δημοφιλούς μπαρ όπου εκτυλίχθηκε η πολύνεκρη τραγωδία. 

Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι επισήμως διαπιστωμένη.

Κραν Μοντανά: Ιταλοί, Γάλλοι και Πολωνοί οι περισσότεροι τραυματίες

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων και οπτικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, το ταβάνι του υπογείου του κλαμπ, φτιαγμένο από συνθετικά υλικά ηχομόνωσης, ανεφλέγη από πυροτεχνήματα που ήταν προσαρμοσμένα σε μπουκάλια σαμπάνιας που μεταφέρονταν από τις σερβιτόρες.

Η ζώνη είναι αποκλεισμένη από την αστυνομία. Τα σώματα ορισμένων θυμάτων παραμένουν στο μπαρ.

ΠΗΓΗ

Πάτρα: 56χρονη βρέθηκε νεκρή στην οικία της

Τραγωδία στην Πάτρα: 49χρονος βρέθηκε νεκρός

Τροχαίο–σοκ στην Περιβόλα: Αγροτικό μπήκε μέσα σε ταβέρνα και ο οδηγός έπεσε σε τρύπα κάτω από το όχημα (ΦΩΤΟ)

Αχαΐα: Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε σοκαριστικό τροχαίο – Τα οχήματα κατέληξαν σε πόρτα επιχείρησης!

Σοκ στην Πάτρα: “Έφυγε” στα 48 του ο Θανάσης Γκώγκος

Πάτρα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες – Πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός (ΦΩΤΟ)

Θα τρίζουν τα κόκαλα της Αθηνάς Παπαχρήστου: Μήνες τώρα σε συνεργείο της Πάτρας το ασθενοφόρο – δωρεά της

Βασιλόπιτα και ανταλλαγή ευχών στην Περιφέρεια την Πρωτοχρονιά