Η Νορβηγία σχεδιάζει να αγοράσει δύο ακόμη υποβρύχια από τη Γερμανία και ξεχωριστά μερικά πυροβολικά μεγάλου βεληνεκούς, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή, με πολύ υψηλότερο κόστος από πριν, εν μέρει λόγω της υψηλής ζήτησης για στρατιωτικό εξοπλισμό.
Η παραγγελία υποβρυχίων έρχεται να προστεθεί σε τέσσερα υποβρύχια που παρήγγειλε η σκανδιναβική χώρα από την γερμανική Thyssenkrupp το 2021 για 45 δισεκατομμύρια κορώνες (4,5 δισεκατομμύρια δολάρια) εκείνη την εποχή. Τα νέα υποβρύχια θα παραγγελθούν επίσης από το τμήμα πεζοναυτών της Thyssenkrupp, το οποίο πρόσφατα αποσχίστηκε ως TKMS.
Οι μετοχές της TKMS, η οποία επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ήταν 1% υψηλότερες στις 12:40 GMT.
Η νέα παραγγελία θα κοστίσει 46 δισεκατομμύρια κορώνες, φέρνοντας το συνολικό κόστος των υποβρυχίων κοντά στα 100 δισεκατομμύρια κορώνες, εν μέρει λόγω του πληθωρισμού στο κόστος των πρώτων υλών και του αμυντικού εξοπλισμού.
Αύξηση αμυντικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ
Οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται εν μέσω αύξησης των αμυντικών δαπανών, υπό την πίεση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ανήσυχες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η Νορβηγία είναι ο παρατηρητής του ΝΑΤΟ για την τεράστια περιοχή των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (772.000 τετραγωνικών μιλίων) του Βόρειου Ατλαντικού που χρησιμοποιείται από τα πυρηνικά υποβρύχια του ρωσικού βόρειου στόλου.
Μια βασική αποστολή για τα υποβρύχια θα είναι η παρακολούθηση των ρωσικών, των οποίων η βάση βρίσκεται στη χερσόνησο Κόλα, μια περιοχή στην Αρκτική που συνορεύει με τη Νορβηγία.
«Βλέπουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στον Βόρειο Ατλαντικό και στη Θάλασσα του Μπάρεντς αυξάνουν τις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τόρε Σάντβικ σε ανακοίνωσή του.
Το πρώτο από τα έξι υποβρύχια αναμένεται να παραδοθεί το 2029, ανέφερε το υπουργείο.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Ξεχωριστά, η Νορβηγία σχεδιάζει να αγοράσει για τον στρατό της πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να φτάσουν σε στόχους 500 χλμ. (310 μίλια) μακριά, έναντι 19 δισεκατομμυρίων κορωνών.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κυριαρχία των πυραυλικών επιθέσεων έχουν δείξει στις δυτικές χώρες την ανάγκη να ενισχύσουν τις δυνατότητές τους.
«Είναι σημαντικό να έχουμε μια αμυντική ικανότητα που μπορεί να αποτρέψει έναν πιθανό εχθρό από το να μας βλάψει», δήλωσε ο Σάντβικ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
