Συνάντηση εργασίας για την πρόληψη και τη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας

04/12/2025 | 21:41

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025, μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας,  Άννας Μαστοράκου και της Περιφερειακής Επόπτριας Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Δρ. Αθανασίας Μπαλωμένου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάπτυξη ενός ολιστικού περιφερειακού προγράμματος για την πρόληψη και τη διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα και ταχύτερα αυξανόμενα προβλήματα δημόσιας υγείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία καταγράφουν τη Δυτική Ελλάδα-συγκριτικά με την Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά-με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών με υπερβάλλον σωματικό βάρος, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσου, τεκμηριωμένου και συντονισμένου σχεδιασμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης που θα συνενώνει όλους τους επαγγελματίες και φορείς – από τον χώρο της υγείας, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής μέριμνας και της τοπικής αυτοδιοίκησης – με στόχο την υποστήριξη των παιδιών από τη γέννηση έως την εφηβεία.

Σε δήλωσή της, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, σημείωσε:
«Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις δημόσιας υγείας της εποχής μας. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη και συλλογική. Η σημερινή συνάντησή μας επέτρεψε να εξετάσουμε σε βάθος τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου, πρακτικού και εφαρμόσιμου προγράμματος, βασισμένου στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Στόχος μας είναι τα παιδιά της Δυτικής Ελλάδας να μεγαλώνουν υγιή, δραστήρια και με ίσες ευκαιρίες. Η πρόληψη δεν είναι απλώς μια πολιτική – είναι επένδυση στο μέλλον των οικογενειών και της κοινωνίας μας».

Πάτρα: Άγριο ξύλο στη Ρήγα Φεραίου – Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Από θαύμα σώθηκε νεαρός οδηγός πολυτελούς ΙΧ – Γιος πολιτευτή (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Σοκάρει ο ξαφνικός θάνατος 40χρονου επαγγελματία – Στην Πάτρα για νεκροψία η σορός

Πάτρα: Βαρύ πένθος στον δημοσιογραφικό κόσμο – “Έφυγε” ο Δημήτρης Χωρίτος

Τροχαίο στην Παραλία Πατρών – ΙΧ “καρφώθηκε” σε φορτηγό, τραυματίστηκε έγκυος (ΦΩΤΟ)

Αγρότες: Συμπλοκές, ξύλο και δακρυγόνα στο μπλόκο του Κιάτου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Πάτρα: Άγριος ξυλοδαρμός ντελιβερά από τουλάχιστον τέσσερα άτομα – Αποπειράθηκαν να τον ληστέψουν, άμεσες συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ

Η Πάτρα θρηνεί δύο νέα παιδιά που “έφυγαν” με διαφορά 30 ωρών