Η Κοινο_Τοπία φιλοξένησε τη διάλεξη του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου: “Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση”

03/12/2025 | 18:39

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού φιλοξένησε την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025 τη διάλεξη του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου με τίτλο “Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση”. Πρόκειται για την πρώτη ομιλία που εντάσσεται στον κύκλο των δράσεων ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου με τίτλο ‘Αποτυπώματα ιστορίας και πολιτισμού’, που επιμελούνται η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ακτύπη και η ιστορικός-φιλόλογος Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα οι οποίες περιέγραψαν στους παραβρισκόμενους σε αδρές γραμμές το εγχείρημα και τις επόμενες διαλέξεις.

Η Κοινο_Τοπία φιλοξένησε τη διάλεξη του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου: "Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση"

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κοινο_Τοπίας ο Δρ Μιχάλης Πετρόπουλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, αφηγήθηκε τις ιστορίες των Αχαϊκών Αποικισμών. Η ομιλία του με στοιχεία από τη μυθολογική παράδοση, τα ιστορικά δεδομένα, τα αρχαιολογικά ευρήματα, και εμπλουτισμένη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και με γλωσσολογικές ερμηνείες, ‘ταξίδεψε’ το κοινό και τους φίλους που την παρακολούθησαν απνευστί.

Στον Α΄ Αχαϊκό Αποικισμό, στο τέλος της Μυκηναϊκής Εποχής (~1100 π.Χ.), οι κάτοικοι της περιοχής που ονομάστηκε μετέπειτα Αχαΐα ταξίδεψαν με τα πλοία τους στο Αιγαίο και έφθασαν στα παράλια της Μικράς Ασίας αναζητώντας μια καινούργια πατρίδα.

Η Κοινο_Τοπία φιλοξένησε τη διάλεξη του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου: "Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση"

Στον Β’ Αχαϊκό Αποικισμό στο τέλος της Γεωμετρικής και στην πρώιμη Αρχαϊκή Εποχή (τέλη 8ου και 7ος αι. π.Χ.) έπλευσαν προς τη Δύση, στο Ιόνιο πέλαγος. Έφτασαν στον κόλπο του Τάραντα, σε έναν φιλόξενο τόπο που τους θύμιζε την πατρίδα τους την Αχαΐα.

Και στις δύο περιοχές ίδρυσαν σπουδαίες πόλεις, πρωτοπόρες στις τέχνες, έφτιαξαν μεγαλοπρεπείς ναούς, μετέφεραν τα ήθη και τα έθιμά τους, αφήνοντας ταυτόχρονα το πολιτιστικό στίγμα της Αχαΐας, εμφανές ακόμη και σήμερα, τρεις χιλιετίες μετά.

Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους 75 συμμετέχοντες, που συντονίστηκε από την αρχαιολόγο Κωνσταντίνα Ακτύπη.

Η Κοινο_Τοπία φιλοξένησε τη διάλεξη του αρχαιολόγου Μιχάλη Πετρόπουλου: "Αχαϊκές αποικίες στην Ανατολή και τη Δύση"

Επόμενοι ομιλητές

Μάγια Κόμβου, με θέμα «Η ερωτική συνομιλία στον αττικό μελανόμορφο ρυθμό».

Δημήτρης Σταθακόπουλος, με θέμα «Ο καθημερινός βίος των Πελοποννήσιων Αχαιών επί Οθωμανοκρατίας».

Παναγιώτης Πούλος, με θέμα «Καρναβάλι στην Κωνσταντινούπολη και την Πάτρα, 19ος-αρχές 20ου αι.: Μια συγκριτική ματιά στις μορφές μουσικής κοινωνικότητας».

Δημήτρης Κουσουρής, με θέμα “Η δολοφονία του Διονύσιου Φραγκόπουλου και οι αναρχικοί της Πάτρας”.

Πάτρα: Βρήκε νεκρό τον 30χρονο σύζυγό της – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Κλειστή η Ιόνια Οδός από Άρτα μέχρι Αμφιλοχία μετά την κατολίσθηση και το ρήγμα 200 μέτρων – Θα αργήσει η αποκατάσταση του έργου

Στη φυλακή ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας για το σκάνδαλο με τα 3 εκατομμύρια ευρώ με φόντο την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Πλημμύρισε επιχείρηση στην Πάτρα – Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες απευθύνουν έκκληση στον Δήμο να καθαρίσει βουλωμένο φρεάτιο καθώς η κακοκαιρία θα συνεχιστεί – ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: “Κλειστή” για ώρες η Ακτή Δυμαίων- Τεράστια ταλαιπωρία για τους οδηγούς

Αχαΐα: Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, νοσηλεύονταν σε κώμα και κατέληξε σε νοσοκομείο της Αττικής

Πάτρα: Τροχαίο με δίκυκλο στην εθνική οδό – Ένας τραυματίας-Φωτο & Βίντεο

Πάτρα: Σύγκρουση ΙΧ με δίκυκλο – Δύο τραυματίες