Οι ΗΠΑ διαμήνυσαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι πρέπει να αποδεχτεί τα βασικά σημεία ενός αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου με στόχο την τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Το σχέδιο φέρεται να έχει καταρτιστεί σε συνεννόηση με τη Ρωσία.
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την παραχώρηση εδαφών και ορισμένων όπλων από την Ουκρανία, σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα.
Επίσης, μεταξύ άλλων όρων, η χώρα θα πρέπει να μειώσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της.
«Το Κίεβο δεν είχε ρόλο στην προετοιμασία των προτάσεων»
Ένα τέτοιο σχέδιο θα αποτελούσε ένα σημαντικό πισωγύρισμα για το Κίεβο, καθώς στην ανατολική Ουκρανία αντιμετωπίζει τον ρωσικό στρατό που αποκομίζει εδαφικά κέρδη και με τον Ζελένσκι να αντιμετωπίζει ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο εξελίσσεται με την αποπομπή σήμερα των υπουργών Ενέργειας και Δικαιοσύνης από το κοινοβούλιο.
Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι το Κίεβο έλαβε «σήματα» για μια σειρά αμερικανικών προτάσεων για τον τερματισμό του πολέμου τα οποία η Ουάσιγκτον συζήτησε με τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν είχε ρόλο στην προετοιμασία των προτάσεων, δήλωσε η πηγή.
Ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες στην Τουρκία, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού στο Κίεβο.
Οι ενδείξεις της ανανεωμένης προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου προκάλεσαν σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων της Ουκρανίας εδώ και μήνες.
Απευθείας συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας δεν έχουν πραγματοποιηθεί από τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τον σχεδόν τετραετή πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, προκαλώντας σήμερα με τις επιθέσεις της τον θάνατο 25 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι προσπάθειες για την αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αν και η Μόσχα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι αλλαγής των όρων της για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί εδώ και καιρό από το Κίεβο να αποκηρύξει τα σχέδιά του να ενταχθεί στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα στρατεύματά του από τέσσερις επαρχίες που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας. Η Μόσχα δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι έχει αποσύρει οποιαδήποτε από αυτές τις απαιτήσεις και η Ουκρανία λέει ότι δεν θα τις αποδεχτεί.
Axios: Ένα σχέδιο 28 σημείων βασισμένο στο σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα
Το Axios ανέφερε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σύνταξε κρυφά ένα νέο σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία σε συνεννόηση με τη Ρωσία.
Πρόκειται για έναν οδικό χάρτη 28 σημείων, εμπνευσμένο από το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την εκεχειρία στη Γάζα, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Όπως και στο σχέδιο για τη Γάζα, η πρόταση θα περιλαμβάνει «ειρήνη στην Ουκρανία, εγγυήσεις ασφαλείας, ασφάλεια στην Ευρώπη και τις μελλοντικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Ουκρανία», σύμφωνα με πηγές του Axios.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ, ηγείται της διαμόρφωσης του σχεδίου και «έχει συζητήσει εκτενώς για αυτό με τον Ρώσο απεσταλμένο Κίριλ Ντμίτριεφ», ανέφερε αξιωματούχος των ΗΠΑ στο Axios.
Επικαλούμενο Ουκρανό αξιωματούχο, το Axios ανέφερε ότι ο Γουίτκοφ συζήτησε το σχέδιο με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμβουλο ασφαλείας του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο Μαϊάμι.
Ένας άλλος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Axios ότι ο Λευκός Οίκος είχε αρχίσει να ενημερώνει Ευρωπαίους αξιωματούχους για την πρόταση.
Διαψεύδει το Κρεμλίνο
Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, υποβάθμισε το δημοσίευμα του Axios και δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις να ανακοινωθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Αυγούστου μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ.
Όταν ερωτήθηκε απευθείας αν είναι αλήθεια, όπως ανέφερε το Axios, ότι μια εννοιολογική συζήτηση οδήγησε σε νέες προτάσεις ειρήνης που καταγράφηκαν γραπτώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το αρνήθηκε, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καινοτομίες πάνω σε αυτό που να μπορούν να σας ανακοινωθούν».
Όταν ζητήθηκε διευκρίνιση σχετικά με το αν υπήρξαν νέες εξελίξεις όσον αφορά τους ρωσικούς όρους ειρήνης που έθεσε ο Πούτιν το 2024, ο Πεσκόφ είπε ότι — εκτός από τις συζητήσεις στη Σύνοδο της Ανκόρεντζ — δεν υπήρξαν.
25 νεκροί σε ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία
Την ίδια ώρα, η χθεσινή ρωσική επίθεση στη δυτική ουκρανική πόλη Τερνόπιλ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 25 ανθρώπων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των ουκρανικών αρχών.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και τρία παιδιά. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι διασώστες ανταποκρίθηκαν και έψαξαν τα κατεστραμμένα κτίρια.
Τουλάχιστον 73 άτομα, μεταξύ των οποίων 15 παιδιά, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Οι νυχτερινές επιθέσεις έπληξαν δύο εννιάοροφα κτίρια διαμερισμάτων στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.
Η γειτονική Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, αντέδρασε κλείνοντας το αεροδρόμιό της και στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη ως προληπτικό μέτρο για την προστασία του εναέριου χώρου της.
Η Ρουμανία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, έστειλε μαχητικά αεροσκάφη μετά την είσοδο ενός drone στον εναέριο χώρο της.
Πηγή: Skynews
