Τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές κεφαλαλγίας παγκοσμίως

13/11/2025 | 20:31

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet Neurology». Η έρευνα, με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) και το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, κατατάσσει τις κεφαλαλγίες έκτη αιτία απώλειας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η μελέτη εξετάζει τα δεδομένα από το 1990 έως το 2023, επικεντρώνοντας σε τρεις κύριες μορφές διαταραχών:

  • Ημικρανία
  • Κεφαλαλγία τύπου τάσης
  • Κεφαλαλγία από υπερβολική χρήση φαρμάκων

Η απώλεια υγείας υπολογίστηκε με βάση τα χρόνια ζωής με αναπηρία (YLD), δηλαδή τον συνολικό χρόνο που οι άνθρωποι ζουν με προβλήματα υγείας που περιορίζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες και τη γενική ευεξία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν περισσότερες από διπλάσιες απώλειες υγείας σε σχέση με τους άνδρες. Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι γυναίκες περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με συμπτώματα κεφαλαλγίας.

Η ημικρανία ευθύνεται σχεδόν για το 90% των ετών YLD που συνδέονται με τις κεφαλαλγίες, παρότι η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι σχεδόν διπλάσια σε συχνότητα. Τα υψηλότερα ποσοστά αναπηρίας λόγω ημικρανίας καταγράφηκαν στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ ακολουθούν περιοχές υψηλού εισοδήματος, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική.

Περισσότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου φορτίου των κεφαλαλγιών σχετίζεται με υπερβολική χρήση παυσίπονων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάχρηση αυτών των φαρμάκων μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, δημιουργώντας έναν επικίνδυνο κύκλο εξάρτησης και επιδείνωσης της κεφαλαλγίας.

Η συχνότητα και η συνολική επιβάρυνση των κεφαλαλγιών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες από το 1990 έως σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι οι βαθύτερες αιτίες του προβλήματος παραμένουν ανεπίλυτες.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η βελτίωση της πρόσβασης σε φροντίδα και η εκπαίδευση για ασφαλή χρήση φαρμάκων είναι κρίσιμα βήματα για τη μείωση του παγκόσμιου φορτίου των διαταραχών κεφαλαλγίας.

Πάτρα: “Έφυγε” ένα γλυκύτατο κορίτσι! Της είπαν το “τελευταίο” αντίο

Δυτ. Αχαΐα: Πώς συνέβη η ασύλληπτη τραγωδία με τον 3χρονο – Τραυματίστηκε και ο άνδρας που το είχε αγκαλιά – Έπεσαν μαζί από τη μάντρα – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ

Πάτρα: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στoν Θρασύβουλο Μαυρομμάτη – ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: Κατέληξε το 3χρονο αγοράκι που έπεσε από μάντρα – Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στο Καραμανδάνειο

Πάτρα: Ασύλληπτες εικόνες από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου – Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Ανεμοστρόβιλος “χτύπησε” την Πάτρα – Έπεσαν δένδρα, έσπασαν τζαμαρίες (ΦΩΤΟ)

Απέραντη θλίψη στην Αχαΐα που παραμένει σοκαρισμένη από την τραγωδία – Πώς έχασε την ζωή του ο μικρός Ανδρέας – Ανείπωτος πόνος για τους γονείς και τις αδελφούλες του – Αύριο η κηδεία του

Πάτρα: Οδηγός παρέσυρε και τραυμάτισε τροχονόμο σε μπλόκο στην Ακτή Δυμαίων