Νάσερ αλ-Κούντουα: Ο αυτοεξόριστος ανιψιός του Γιάσερ Αραφάτ δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει στη διακυβέρνηση της Γάζας

14/10/2025 | 23:14

Ένας ανιψιός του εκλιπόντος Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ επέστρεψε στη Δυτική Όχθη έπειτα από τέσσερα χρόνια αυτοεξορίας και περιέγραψε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Χαμάς να μετατρέπεται σε πολιτικό κόμμα και τον ίδιο να δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει στη διακυβέρνηση. Ο Νάσερ αλ Κούντουα, γνωστός επικριτής της σημερινής παλαιστινιακής ηγεσίας, ζήτησε επίσης «να αντιμετωπιστεί σοβαρά η διαφθορά στη χώρα». Είπε επίσης ότι η Φάταχ, το κίνημα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις και πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το πρώτο καθήκον (…) είναι να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του δρόμου, κάτι που χάσαμε, και πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι δεν την έχουμε πλέον και, χωρίς αυτήν, ειλικρινά, δεν γίνεται τίποτα» είπε ο Κούντουα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

Ο Κούντουα έφυγε από τη Δυτική Όχθη το 2021 αφού διαγράφηκε από τη Φάταχ, το κίνημα που ίδρυσε ο θείος του, όταν πήρε την απόφαση να κατεβάσει δική του λίστα υποψηφίων στις εκλογές, αψηφώντας τον Αμπάς ο οποίος ματαίωσε την ψηφοφορία. Την περασμένη εβδομάδα ο 89χρονος Αμπάς χορήγησε αμνηστία στα διαγραμμένα μέλη και επανένταξε τον Κούντουα στη Φάταχ.

Η επιστροφή του συμπίπτει με τις νέες πιέσεις που ασκούνται στον Αμπάς ώστε να ξεκινήσει τις ήδη καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή με στόχο να αναλάβει κάποιον ρόλο στη Γάζα, παρά τις αντιρρήσεις του Ισραήλ και το γεγονός ότι παραγκωνίστηκε από το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ειρήνη στην περιοχή.

Eνταση μετά την πορεία στην Πάτρα – Δημοσιογράφος καταγγέλλει ξυλοδαρμό από συνδικαλιστές (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Αναζητείται στο αυτόφωρο ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ που επιτέθηκε στον Π. Ρηγόπουλο – Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζει

Πάτρα: «17 χρόνια τον φρόντιζα, δεν μπορώ άλλο»! Τι λέει η μητέρα που εγκατέλειψε το παιδί της με αυτισμό

Πάτρα: Σοβάδες έπεσαν δίπλα από σχολείο – Από θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός μαθητή ΦΩΤΟ

Στο μνημόσυνο για τον Δημήτρη Καλογερόπουλο ο Δημήτρης Παλούμπης

Πάτρα: Το πρώτο δικαστήριο για τα δύο παιδιά που “χάθηκαν” στην Αρέθα – Σοκ στη αίθουσα από την προβολή του βίντεο του τροχαίου

Απίστευτο περιστατικό στην Πάτρα: Γονείς εγκατέλειψαν τον ανήλικο γιο τους με αυτισμό σε κέντρο φροντίδας – Αναζητούνται από την Αστυνομία

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Πάτρα: Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ μπήκε σε αυλή σπιτιού και έκοψε φοίνικα γιατί εμπόδιζε καλώδια! ΦΩΤΟ