Οκτώ παγετώνες στη Σουηδία εξαφανίστηκαν το 2024

22/09/2025 | 22:35

Οκτώ από τους 277 παγετώνες στη Σουηδία έλιωσαν εντελώς το 2024 και από τότε έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσε σήμερα το ερευνητικό κέντρο της Ταρφάλα που βρίσκεται στον βορρά της χώρας.

Τριάντα ακόμη παγετώνες είναι σε κίνδυνο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διευθύντρια του κέντρου, η καθηγήτρια Παγετωνολογίας Νίνα Κίρχνερ.

Οι παγετώνες που εξαφανίστηκαν “δεν θα επανέλθουν όσο ζούμε και ασφαλώς όχι εάν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη”, δήλωσε.

Κάθε χρόνο, η Κίρχνερ και οι συνάδελφοί της στο σταθμό έρευνας της Ταρφάλα, που βρίσκεται κοντά στην Κεμπνεκάιζε, την υψηλότερη κορυφή της Σουηδίας, μελετούν τις δορυφορικές φωτογραφίες αυτών των τεράστιων μαζών πάγου για να παρακολουθούν την εξέλιξή τους.

“Στις αρχές της χρονιάς, όταν καθίσαμε γύρω από το τραπέζι για να προσδιορίσουμε πότε οι παγετώνες είχαν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους το 2024, δεν μπορέσαμε να βρούμε οκτώ σε αυτές στις δορυφορικές εικόνες”, ανέφερε η ερευνήτρια. “Πρώτα, νομίζαμε ότι κάναμε λάθος ή ότι χάσαμε κάτι”.

Ωστόσο μετά την εξακρίβωση των δεδομένων, η ομάδα καταλήγει σε ομόφωνο συμπέρασμα: “οι οκτώ εξαφανίστηκαν”.

Μεταξύ αυτών βρισκόταν ο Cunujokeln, ο βορειότερος παγετώνας της Σουηδίας, στο εθνικό πάρκο Βαντβετγιάκα

Και ο μεγαλύτερος από τους οκτώ είχε χάσει σιγά σιγά το μέγεθος έξι γηπέδων ποδοσφαίρου.

“Το 2024 ήταν μια εξαιρετικά ζεστή χρονιά. Η θερμότητα έλιωσε αυτούς τους παγετώνες μέχρι που εξαφανίστηκαν”, εξηγεί η Νίνα Κίρχνερ.

Πρόκειται για τους πρώτους παγετώνες που σβήνονται από τον χάρτη της Σουηδίας, τουλάχιστον από τότε που υπάρχουν οι δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης γύρω στο έτος 2000, τόνισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το 2024 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη.

Η μαζική χρήση των ορυκτών καυσίμων μετά τη βιομηχανική επανάσταση για την παραγωγή της ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Κίρχνερ, θεωρείται απίθανο και άλλοι σουηδικοί παγετώνες να λιώσουν τελείως το 2025, λόγω ενός χειμώνα με πολλές χιονοπτώσεις και ενός σύντομου καλοκαιριού με χαμηλότερες θερμοκρασίες γενικότερα.

“Ωστόσο θα υπάρξουν και άλλα θερμά καλοκαίρια και πρέπει να προετοιμαστούμε” για το ενδεχόμενο αυτό να ξανασυμβεί”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΝΕΟΤΕΡΑ: Ένας νεκρός από το τροχαίο στο Λάππα Δυτικής Αχαΐας – Δύο σοβαρά τραυματίες – Μικροεπεισόδια στο σημείο – ΦΩΤΟ

Αχαΐα: Θρήνος για τον 30χρονο που “έφυγε” μετά από τροχαίο ανήμερα των Χριστουγέννων – Η οικογένεια δώρησε τα όργανά του – ΦΩΤΟ

Οι “έξυπνες” κάμερες μπήκαν και στην Πάτρα – Σε ποια σημεία θα μας καταγράφουν

Πάτρα: “Τρίτωσε” το κακό το βράδυ των Χριστουγέννων! Τροχαίο στην Οβρυά – Στο Νοσοκομείο παιδάκι (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Άνοιξε η κυκλοφορία στο μπλόκο της Περιμετρικής-Οι αγρότες παρέδωσαν δύο λωρίδες μετά από συμφωνία μα την Αστυνομία-Πώς θα γίνεται η κυκλοφορία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Τραγωδία στα Βαρδούσια: Πατρινός ο ένας από τους νεκρούς – Συμμετείχε στην ομάδα των ορειβατών ΦΩΤΟ

Δυτική Αχαΐα: 16χρονος ο νεκρός του τροχαίου στην παλαιά Πατρών-Πύργου – 17χρονος ανάμεσα στους τραυματίες

Σοκαριστικό τροχαίο στην Πάτρα: ΙΧ “καρφώθηκε” σε απορριμματοφόρο και τραυμάτισε εργαζόμενο (ΦΩΤΟ)