Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Σεπτεμβρίου

05/09/2025 | 07:26

Σήμερα Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Προφήτου Ζαχαρίου πατρός Ιωάννου Βαπτιστή.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

  • Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος,
  • Ζάκι, Ζάκης, Ζαχαρένια, Ζαχάρω,
  • Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα*.

Προφήτης Ζαχαρίας

Ο Ζαχαρίας, πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή, έζησε στα χρόνια του Ηρώδη, βασιλιά της Ιουδαίας. Κατά τη γνώμη του Χρυσοστόμου, καθώς και άλλων Πατέρων της Εκκλησίας, ο Ζαχαρίας δεν ήταν απλός Ιερέας, αλλά αρχιερέας που έμπαινε στα άγια των αγίωνΣύζυγο είχε την Ελισάβετ και δεν είχαν παιδί.

Κάποια μέρα λοιπόν, την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου που του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι θα μείνει κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού.

Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε και έκανε γιο. Όταν θέλησαν να δώσουν όνομα στο παιδί, ο Ζαχαρίας έγραψε πάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως δε λύθηκε η γλώσσα του και όλοι μαζί δόξασαν το Θεό.

Βέβαια, η χάρη αυτή έγινε από το Θεό στο Ζαχαρία, διότι της ήταν «δίκαιος ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ, πορευόμενος ἐν πάσαις ταὶς ἐντολαὶς καὶ δικαιώμασι τοῦ Κυρίου ἄμεμπτος» (Λουκά, α’ 6.). Ήταν, δηλαδή, δίκαιος μπροστά στο Θεό και ζούσε σύμφωνα με της της εντολές και τα παραγγέλματα του Κυρίου, άμεμπτος από κάθε σοβαρή ενοχή.

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Συγκλονισμένη η Πάτρα από το σοκαριστικό τροχαίο που στοίχισε την ζωή του Δημήτρη Λιόπετα – Λουλούδια και κεριά στο σημείο ΦΩΤΟ

“Επιδημία” τροχαίων στην Πάτρα! Κι άλλο σε διασταύρωση – “καρμανιόλα”, τραυματίστηκε γυναίκα (ΦΩΤΟ)

Πάτρα: Το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Λιόπετα-Θρήνος και πλήθος κόσμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου-ΦΩΤΟ

Από τη Δυτική Ελλάδα η 25χρονη που σκοτώθηκε σε φρικτό τροχαίο στο Κιάτο

Πάτρα: Η τραγωδία με τον Δημήτρη Λιόπετα! Οι γονείς δεν γνώριζαν τίποτα, δύο ώρες μετά το μοιραίο

ΣΟΚ: Γνωστή πατρινή κατηγορεί τον επιχειρηματία σύζυγό της για ξυλοδαρμό

Πάτρα: Την Πέμπτη η κηδεία του 27χρονου Δημήτρη Λιόπετα -Η επιθυμία της οικογένειας- Στον Εισαγγελέα ο οδηγός του ΙΧ, απολογείται την Παρασκευή 

Πάτρα: Θλίψη για το θάνατο του 47χρονου δημοσίου υπαλλήλου Παναγιώτη Χονδρού